Úvod Z DOMOVA Chlieb a pečivo by mohli stáť o tretinu menej. Prečo vláda nezakročí...

Chlieb a pečivo by mohli stáť o tretinu menej. Prečo vláda nezakročí proti zahraničným reťazcom? 

209

Zakladateľ OZ Právo na pravdu Zoroslav Kollár vo svojom poslednom videu upozornil na situáciu, ktorej sa už niekoľko rokov čelia slovenskí pekári a spotrebitelia. Konštatoval, že domáci pekári predávajú do zahraničných reťazcov na Slovensku chlieb za jedno euro, predajná cena je však podstatne vyššia, s prirážkou 50 až 250 percent. 

“Zahraničný reťazec privezie mrazený chlieb a pečivo 1200 kilometrov z Belgicka, čakajúce na sklade niekoľko mesiacov a potom ho upečú na predajni ako ‚čerstvý‘ a predajú. Je to chlieb a pečivo, ktoré precestovali pol Európy. Sú staré, len ohriate. 

Občania nevedia, že niektoré výrobky ‘čerstvo dopečené’ priamo na predajni, nie sú zo Slovenska, chýba jasné označovanie pôvodu. Pritom bolo dovezené tisícky kilometrov a ‘tvári sa’, že je práve v tejto chvíli vyrobené v predajni. Stačí, keby vláda počúvala, čo jej už dva roky hovoria pekári. 

Naši pekári vedia pokryť sto percent dodávok – okrem toastového chleba, ale štát ich necháva napospas štyrom zahraničným reťazcom, ktoré ovládajú 80 percent trhu. Má to negatívny vplyv aj na naše verejné financie. 

Iba za jeden rok sme doviezli potraviny v hodnote vyššej o tri miliardy, než ako sme vyviezli. Pri pečive to predstavuje 55-tisíc ton, čo je 200 miliónov eur mimo Slovenska,“ tlmočí argumenty pekárov Kollár.

Dodáva, že štát nemôže šetriť iba na úkor občanov a firiem, ako to robí vláda. Riešenia sú podľa neho jednoduché a nestáli by štát ani euro. Pekári navrhujú zverejňovanie pôvodu potravín na regáloch, aby si mohli občania vybrať slovenské. Pomohla by tiež podpora krátkych dodávateľských reťazcov pre domáce, čerstvejšie, lacnejšie a ekologickejšie potraviny. 

Spomenul i legislatívne zvýhodnenie domácich výrobcov, ako to robí Francúzsko, na posilnenie sebestačnosti a udržateľnosti systému, verejné obstarávania, zohľadňujúce cenu, slovenský pôvod a kvalitu potravín. 

Ako pokračoval, nemocnice, zariadenia sociálnych služieb či školy by mali prioritne variť z domácich surovín. Štát by takto pre občanov mohol jednoducho znížiť ceny základných potravín, chleba a pečiva.

Zdôraznil, že slovenskí pekári by nahradili celú dovezenú produkciu, zahraničné reťazce to však nedovolia. Majú svoju obchodnú politiku zameranú iba na zisk a dividendy. Štát dlhodobo ignoruje všetky opatrenia navrhované pekármi.

Kollára dopĺňa ekonóm a analytik, popredný člen Práva na pravdu Martin Halás. “Jeme chlieb a pečivo, ktoré mesiace čakali v mraziarňach. Vláda nerieši domácich výrobcov a ohrozuje potravinovú bezpečnosť Slovenska”. Opýtal sa, či je dôvodom to, že niektorí politici predávali zahraničným reťazcom pozemky, na ktorých stoja predajne a podieľali sa na ich výstavbe. 

“Je spoločný biznis niektorých našich politikov a reťazcov dôvodom, prečo je chlieb aj o 50 a viac centov predražený? Chlieb nakúpený reťazcom od nášho pekára za euro by s dvojpercentnou maržou mal stáť v obchode 1,02 eur a nie 1,59 eur”, uviedol Halás.

“Podporujeme požiadavky Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov a budeme spoločne s potravinármi presadzovať lacnejšie, kvalitnejšie a dostupnejšie slovenské potraviny pre občanov”, zhrnul postoj OZ Právo na pravdu Kollár.