Úvod Kultúra Stredoveké Bomburove slávnosti zavŕšia kultúrne leto v Brezne

Stredoveké Bomburove slávnosti zavŕšia kultúrne leto v Brezne

Foto: archív

Chcete vedieť, ako sa vyrába drôtená košeľa, zastrieľať si z luku či ochutnať richtárovu hŕstkovicu? Príďte 2. a 3. septembra do mestského parku v Brezne, posledné prázdninové dni totiž budú patriť oslavám legendárneho breznianskeho hrdinu so všetkým, čo k tomu patrí.

Na pripravovaných Stredovekých Bomburových slávnostiach budú dávne doby sprítomňovať chrabrí rytieri, spanilé dámy, ostrozrakí lukostrelci, šermiari, sokoliari, pôvabné brušné tanečnice, ale aj stredovekí hudobníci a herci. Historický názov Brezna ako hranice poľovného revíru Terra Berezun bola inšpiráciou pre súčasníkov, ktorým učarovali dejiny, šermiarske a bojové techniky, ale aj stredoveké kulinárske umenie a móda.

Založili skupinu historického šermu s rovnomenným názvom, ktorá v Brezne pôsobí už 17 rokov. Práve Berezun v spolupráci s kráľovským mestom Brezno stojí za myšlienkou pripraviť pre verejnosť malú exkurziu do stredoveku a usporiadať v srdci Horehronia dvojdňové podujatie venované popularizovaniu histórie.

Stredoveké Bomburove slávnosti, ktoré majú byť zavŕšením Breznianskeho kultúrneho leta, sa organizátori rozhodli pomenovať podľa hrdinského rytiera Bomburu. Ten sa podľa legendy nebojácne prihlásil do súboja s tureckým vojakom a svojím víťazstvom zachránil mesto pred zničením. Oslavy na jeho počesť sa ale uskutočnia prvýkrát v histórii mesta.

Na breznianskom námestí utáboria statoční rytieri, spanilé dámy a odvážni šermiari zo skupiny historického šermu Berezun, ktorí si pre návštevníkov pripravili pestrý program. Piatkové popoludnie odštartujú lukostreleckým turnajom, ktorý sa tradične koná každý prvý septembrový piatok.

Foto: archív
Foto: archív

Tentokrát však lukostrelci nebudú súťažiť v areáli základnej školy na Pionierskej 2, ako býva zvykom, ale priamo na námestí. „Strieľať sa bude v troch kategóriách – dospelí amatéri, deti a profesionáli a po turnaji bude až do večera k dispozícii detská lukostrelecká strelnica,“ opisuje šéf breznianskych šermiarov Vladimír Tomčík.

Na sobotu je okrem stredovekého tábora, šermiarskych súbojov a drevených hier pre deti, ktoré podľa historických podkladov vyrobili študenti Strednej odbornej školy techniky a služieb, pripravený aj stredoveký remeselný jarmok. „Som rád, že sa nám do Brezna podarilo dostať zbrojára z Moravy, ktorý vyrába krúžkové košele pôvodnou technológiou a príde aj kováč, ktorý sa profesionálne venoval podkováčstvu a kováčstvu a momentálne pôsobí ako kastelán na Beckovskom hrade.“

Pre chuťové poháriky budú pripravené ochutnávky stredovekých jedál od výmyslu sveta, ktoré podľa tradičných receptov pripravia miestne reštaurácie. „Kaše sú najtypickejšie pre táborový vojenský život. Hrachová kaša, pohánková kaša na sladko, poprípade pražmo zo zelenej pšenice bola taká najjednoduchšia a najrýchlejšia strava,“ vysvetľuje Vladimír Tomčík. Jeho šermiarska skupina zároveň ponúkne tradične vynikajúce a oku lahodiace súboje, ktoré okorení prednáškou o palných zbraniach spojenú s ich predvádzaním.

Určite sa je na čo tešiť, Berezun tu totiž bude mať kompletne všetky kanóny, ktoré má k dispozícii. Ušným bubienkom napokon ulahodí aj dlhoročný interpret historickej hudby Róbert Žilík z Nitry a gajdoš Martin Stromyrad Vojtičko.

Program slávností:

Piatok 2.9.2016
Trhy
16:00 Lukostrelecký turnaj
17:00 Príchod cyklistov, cyklojazda histórie
19:00 vystúpenie skupiny vodopád

Sobota 3.9.2016
Trhy, stredoveká + ľudová hudba
14:00 Sokoliari, maľovanie na tvár, hudobné vstupy, šachový turnaj, kováč s vyhňou, brušné tance, šermiari,divadlo, drevené hry
20:00 Ohňová šou
20:30 Kučeravý javor

Foto: archív
Foto: archív