Pravému šampanskému dáva punc kvality jeho prirodzená perlivosť. Práve množstvo malých bubliniek sa dlho považovalo za znak akosti šumivého vína. Francúzski odborníci z presláveného vinárskeho kraja okolo Champagne sú však presvedčení, že na jeho chuť má vplyv nie množstvo, ale veľkosť bubliniek.
Práve bublinky praskajúce na povrchu totiž uvoľňujú z nápoja aromatické látky. Podľa vedcov túto úlohu plnia veľké bublinky oveľa lepšie ako malé: tie menšie vraj nedokážu uvoľňovať tú správnu arómu.
V pohári šampanského sa nachádza priemerne zhruba milión bubliniek. Ich diameter sa pohybuje od 0,4 do 4 milimetrov a závisí od viskozity nápoja aj tvaru pohára. Francúzski vinárski odborníci tvrdia, že najväčšie množstvo aromatických látok sa vylučuje z bubliniek s priemerom okolo 3,4 milimetra. Na povrchu nápoja majú pritom pravidelný šesťuholníkový tvar.
Na chuť šumivých vín však vplýva aj teplota nápoja a tvar pohárov. Bublinky sa efektívnejšie rozmiestňujú v nápojoch naliatych do vysokých úzkych pohárov. Je známe, že ochladenie fľaše na štyri stupne znižuje rýchlosť vyletenia zátky, čím sa minimalizuje riziko prípadného zranenia. Šampanské sa však pred otvorením chladí nielen z bezpečnostných dôvodov – v nápoji nižšej teploty sa vôňa lepšie rozvinie.