Spotreba medu na Slovensku sa za uplynulé roky výrazne zvýšila. V minulom roku však sezóna včelárom príliš nepriala a výnosy medu niekoľkonásobne klesli. Slovenskí včelári tak nestíhajú pokrývať dopyt po ňom. Uviedla to na tlačovej konferencii venovanej otvoreniu včelárskej sezóny Tatiana Čermáková, vedúca Ústavu včelárstva v Liptovskom Hrádku.
„Obyvatelia majú za posledných desať rokov tendenciu spotrebúvať väčšie množstvo medu. Jeden človek ho skonzumuje za rok približne 1,2 kilogramu. V súčasnosti sa priemernou spotrebou už vyrovnávame ostatným krajinám.“ Na najvyššej priečke v rámci Európskej únie je Nemecko, kde sa odhaduje spotreba až na úrovni 1,7 kilogramu na obyvateľa.
Včelárstvo má v súčasnom poľnohospodárstve veľký význam, myslí si riaditeľ Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre Jaroslav Slamečka: „Zdravie včiel je veľmi dôležité. Počet včelstiev by vzhľadom na rastlinnú výrobu nemal klesať, pretože ich funkcia ako opeľovačov je veľmi významná.
Nie vždy sa to však pre zdravie včiel darí. Preto sa kolektív snaží vyvíjať liečebné postupy, zamedzujúce vzniku a rozširovaniu chorôb. Snažia sa to robiť ekologickým spôsobom bez chemických látok.“ Prebúdzajúca sa jar je jasným znamením blížiacich sa pravidelných preventívnych prehliadok prezimovaných včelstiev.
Včelári musia svoje prezimované včelstvá skontrolovať a tie, ktoré neprezimovali, zlikvidovať. „Na jar bude prebiehať sčítanie včelstiev spolu s klinickými prehliadkami, čiže koľko včelstiev presne prezimovalo, sa dozvieme v máji,“ doplnil Martin Staroň z Ústavu včelárstva v Liptovskom Hrádku.
Včelári však podľa neho oproti minulému roku avizujú väčšie výpadky včelstiev: „Spôsobila to kombinácia niekoľkých faktorov – premnoženie klieštika v letnom období a zároveň zima bola ako keby dvojstupňová. Včelstvá začali plodovať už v období vianočných sviatkov a následne prišli veľké mrazy. Včelstvá sa preto rozhodovali, či plodové teleso opustia v záujme vlastného prežitia, alebo či na ňom zostanú. Žiaľ, tie slabšie to nezvládli.“