Úvod Spoločnosť Vzduch v niektorých veľkomestách čistia machové panely

Vzduch v niektorých veľkomestách čistia machové panely

Foto: archív

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie prispeje znečistené ovzdušie ročne k vyše 7 miliónom predčasných úmrtí. Vedci sa preto snažia nájsť spôsob, ako zabrániť zhoršujúcej sa kvalite ovzdušia vo veľkomestách.

Traja študenti technickej univerzity v nemeckých Drážďanoch prišli s novým nápadom – inštaláciou relatívne neveľkých plôch machových kultúr, absorbujúcich rovnaké množstvo nečistôt z ovzdušia ako približne 275 dospelých stromov. Každá „machová plantáž“ je 4 metre vysoká, 3 metre vysoká a jej hĺbka je 2,2 metra.

Machové plantáže fungujú ako autonómne jednotky. Zabudované solárne panely zabezpečujú telesu elektrickú energiu. Dažďová voda sa zachytáva do nádrže, odkiaľ potom putuje do pôdy. Senzory zase obyvateľov mesta informujú o kvalite vzduchu v okolí panela, teda aj o jeho účinnosti. Nevýhodu zatiaľ predstavuje jeho cena. Tá sa pohybuje na úrovni 20-tisíc eur.

Foto: archív
Foto: archív

Odborníci na znečistené ovzdušie upozorňujú aj na problém, ako nasmerovať najväčšie znečistenie k panelom. Exhaláty z áut sa napríklad nedržia pri zemi, ale sú rozptýlené vertikálne v niekoľkých kilometroch nad mestom. Mladí vedci preto teraz pracujú na ventilačnom systéme, ktorý by nečistoty dokázal nasmerovať na panely.

V súčasnosti funguje na celom svete približne 20 machových panelov. Takéto „mestské stromy“ stoja napríklad v Osle, Paríži, Bruseli či Hongkongu, záujem o ne však majú údajne aj desiatky ďalších miest.