Chutí ako biele, no na prvý pohľad upúta pozornosť skôr farbou ako svojou sladkou chuťou. V najznámejších španielskych vinárskych oblastiach nalievajú víno s azúrovou modrou farbou. „Niektorí ľudia povedia, že je sladké, iným sa zas až také sladké nezdá. V každom prípade je ľahké a k jedlu ako stvorené,“ uviedol jeden z producentov.
Produkcia tohto vína sa stala populárnou za veľmi krátky čas. Pochvaľujú si ho nielen tí, ktorí si víno doprajú iba občas, ale aj degustátori či nároční someliéri. Tento nápoj vyrábajú tak z bieleho, ako aj červeného hrozna z viacerých vinohradov v Španielsku. Chuť má sladkastú a obsahuje menej ako dvanásť percent alkoholu.
A ako je možné, že jeho farbu prirovnávajú k azúrovému pobrežiu? Producenti tvrdia, že nepoužívajú nijakú chémiu. Víno je modré preto, lebo miešajú viaceré druhy hrozna a potom extrahujú pigment zo šupky červeného hrozna. Španielskym producentom sa už podarilo predať približne pol milióna fliaš tohto atypického vínneho nápoja. Dostať ho chcú postupne do celého sveta.