Cena vanilky sa v posledných dvoch rokoch výrazne zvýšila. Za kilogram tejto obľúbenej prímesi do tort, alkoholických nápojov, krémov či parfumov sa teraz platí zhruba 600 dolárov. Na porovnanie, striebro je o sedemdesiat dolárov lacnejšie. Pritom pred piatimi rokmi stál kilogram vanilky päťdesiat dolárov.
Hlavným dôvodom rastúcej ceny je okrem vysokého dopytu aj cyklón Ava, ktorý v marci poškodil veľa vanilkových plantáží na Madagaskare. Z tohto tropického ostrova pri juhovýchodnom pobreží Afriky pochádza asi 75 percent jej celosvetovej produkcie. Vysoká cena tohto aromatického korenia láka okrem toho na Madagaskare rastúci počet lupičov – tí rozkrádajú lianovité orchidey, na ktorých vanilka rastie, a ničia úrodu.
Aj to prispieva k rastu cien, rovnako ako predčasný zber ešte zelených toboliek. Pestovanie vanilky je pritom náročné. Získava sa z kvetu zvláštneho druhu orchidey a po šafrane je druhým najdrahším korením. Jej prírodný extrakt sa vyváža buď vo forme silného hnedého vonného likéru, alebo ako drvený prášok používaný v potravinárstve.
Na trhu sa predáva aj umelý vanilín získavaný z dreva a niekedy dokonca aj z ropy. Podľa analytikov sa teraz bude používať častejšie, pretože firmy nebudú chcieť priplácať za prírodnú vanilku. Znižovanie jej cien totiž zatiaľ nepredpokladajú.