Med je šiestou najčastejšie falšovanou a znehodnotenou potravinou v Európskej únii. Jeho celosvetový nedostatok a zvýšený dopyt po ňom len zvyšujú frekvenciu falšovania. Upozorňuje na to Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý sa venuje výskumu medu.
Spotrebiteľ má podľa Juraja Majtána len málo možností, ako znížiť riziko kúpy falšovaného alebo znehodnoteného medu. „V prvom rade sa treba vyhýbať medom, pri ktorých nie je známy ich zreteľný pôvod, ako napríklad zmes medov z krajín EÚ a mimo EÚ,“ radí.
Najlepším rozhodnutím pre spotrebiteľa je podľa neho kúpa medu od overeného včelára v jeho okolí. Ako tvrdí, včelári nemajú dôvod falšovať med a svoju produkciu predajú hneď v ten rok, ako med vytočia. Starnutím med totiž nestráca len na chuti, ale aj na svojom pozitívnom zdravotnom účinku.
„Z dôvodu každoročne nižšej produkcie medu a vysokého záujmu o túto komoditu môžeme predpokladať, že frekvencia jeho falšovania bude narastať,“ podotýka Juraj Majtán. Jedným z vedeckých cieľov Laboratória apidológie a apiterapie Ústavu molekulárnej biológie SAV je preto identifikácia nových markerov kvality a vývoj rýchlych kvalitatívnych testov, ktoré by odhaľovali falšované medy.
Pravý med musí byť čistý, bez akýchkoľvek prídavných látok. Nesmie obsahovať nijaké cudzie prímesi ani repný cukor či zvyšky sirupov. Mnohé falšované medy obsahujú farbivá alebo sladidlá. Niektorí výrobcovia totiž vedia, že zákazníci majú v obľube tmavý med, preto doň pridávajú potravinárske farbivo. Časté je aj jeho riedenie sirupom.
Tieto postupy sú zvyčajne problémom u veľkých producentov medu. V obchode je komplikované spoznať kvalitný produkt. Ak je však vo fľaši polovica medu usadená a skryštalizovaná a časť zostane tekutá, pravdepodobne nejde o čistý med.
Med je najlepšie skladovať v uzatvorených sklených, keramických či smaltovaných nádobách. Neškodí mu ani drevo. V obchodoch ho však často nájdeme v plastových fľaškách, ktoré mu síce neškodia, ale nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie.
Dôležitá je aj teplota, pri ktorej med uchovávame. Najvhodnejšie rozmedzie je od 4 do 14 stupňov, pri nižších teplotách tuhne až cukornatie. Scukornatenie však neznižuje jeho kvalitu, naopak, v tomto stave je pripravený na dlhodobejšie skladovanie.
Okrem toho je práve cukornatenie jednoznačný dôkaz pravosti medu. Na to, aby sa mu vrátila tekutá konzistencia, stačí ho ponoriť do vodného kúpeľa, maximálne však do 44°C. Vyššie teploty môžu znížiť jeho kvalitu.