Minimálna hodnota gastrolístkov pre zamestnancov od leta opäť vzrastie. Za obed si totiž priplatíme výrazne viac ako vlani a ministerstvo práce preto muselo upraviť minimálnu výšku stravného. Zmena sa môže dotknúť zhruba 724-tisíc zamestnancov.
Kým dnes je minimálna hodnota gastrolístka na deň 3,60 eura, od leta by to malo byť o 23 centov viac. Nárok na stravné lístky má zamestnanec, ktorý je v práci viac ako štyri hodiny denne. Zamestnanci dostanú vyššie diéty aj v prípade pracovnej cesty – ak je dlhšia ako 18 hodín, prilepšia si o 70 centov.
Dôvodom štedrejšieho príspevku na stravné sú vyššie ceny jedál a nápojov v reštauráciách. Tie za pol roka vzrástli takmer o šesť percent. „Nárast cien v gastrosektore súvisí jednak s rastom minimálnej mzdy, ale aj s rastom príplatkov za prácu v sobotu a nedeľu, prípadne za prácu nadčas,“ je presvedčený Rastislav Machunka, viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.
Ani živnostníci nezostanú ukrátení. Zvyšuje sa totiž aj suma stravného, ktorú si môžu od leta započítať do daňových výdavkov. Za jeden odpracovaný deň si po novom budú môcť znížiť daň o päť eur a desať centov.