Úvod ZO ZAHRANIČIA McDonaldová: EÚ by mala podporiť zjednotenie írskeho ostrova

McDonaldová: EÚ by mala podporiť zjednotenie írskeho ostrova

Mary Lou McDonaldová. (Foto: archív)

Európska únia by mala podporiť projekt zjednotenia írskeho ostrova, teda Írskej republiky s britskou provinciou Severné Írsko. Podľa tlačovej agentúry AFP to uviedla líderka strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová, pričom pripomenula podporu Európskeho spoločenstva (predchodca EÚ) pre znovuzjednotenie Nemecka.

Výzva McDonaldovej nasleduje po nečakane dobrých výsledkoch pre ľavicovo-republikánsku strana Sinn Féin v sobotňajších parlamentných voľbách v Írsku. Víťazom volieb sa stala opozičná konzervatívna strana Fianna Fáil, Sinn Féin bola druhá a až na treťom mieste skončila stredopravicová strana Fine Gael premiéra Lea Varadkara.

Sinn Féin sa netají, že ak sa po zisku 37 mandátov v 160-člennom parlamente stane súčasťou novej vládnej koalície, tak aj v súvislsoti s brexitom nastolí otázku zjednotenia Írskej republiky, člena EÚ, so Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

McDonaldová v tejto súvislosti pripomenula, že v referende o brexite z júna 2016 sa väčšina voličov Severného Írska vyslovila proti vystúpeniu z EÚ. Aj preto by podľa jej názoru Európska únia mala projekt zjednotenia Írska podporiť.

Šéfka Sinn Féin je presvedčená, že EÚ „musí zaujať stanovisko“ k Írsku podobne ako to urobila keď podporovala znovuzjednotenie predtým rozdeleného Nemecka. A zaujať rovnaký pozitívny prístup, aký má voči etnicky rozdelenému Cypru.

Vo vyhlásení pre BBC spresnila, že rozdelenie Írska bola „katastrofa“ a správnou cestou vpred je „zjednotenie, zmierenie a dobré vzťahy s blízkymi susedmi“. AFP pripomenula aj postoj bývalého írskeho premiéra Bertieho Aherna (za stranu Fianna Fáil), ktorý viedol krajinu v rokoch 1997 – 2008 a podľa ktorého je referendum o zjednotení ostrova „nevyhnutné“.

Strana Sinn Féin bola dlho považovaná za politicky „nevhodnú“ pre jej úzke vzťahy z minulosti s Írskou republikánskou armádou, polovojenskou organizáciou, ktorá po desaťročia viedla násilnú kampaň na území Severného Írska a Británie zameranú na znovuzjednotenie ostrova.