Pri produkcii vajec sa objavili v období pred Veľkou nocou viaceré problémy. Riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár informoval, že v posledných týždňoch producenti vajec zaznamenali pokles odbytu vajec z dôvodu uzatvorenia stravovacích zariadení, kam dodávali veľké objemy vajec.
„Producentom vajec v SR sa hromadia prebytky vajec na skladoch,“ zdôvodnil. Pripomenul, že každoročne pred Veľkou nocou rastú odbytové ceny vajec, ale tento rok sa tak nestalo, naopak ceny klesajú.
Nevyhnutná je preto ochrana domáceho trhu zamedzením dovozu lacných vajec z Poľska a ČR, pretože niektoré zahraničné obchodné reťazce mali už pred veľkonočnými sviatkami v akciách lacné vajcia z Poľska. Dovoz lacných poľských vajec do Českej republiky vytvoril v ČR prebytky vajec. Českí producenti vajec zareagovali znížením cien o 10 až 15 percent, čo ohrozuje aj náš trh, je presvečený Daniel Molnár.
Zároveň upozornil, že slovenskí producenti vajec produkujú dostatočné množstvo vajec, aby dokázali zásobiť celý trh čerstvými vajcami. Preto podľa neho nie je potrebné dovážať vajcia zo zahraničia, ktoré sú často tesne pred dátumom spotreby.
„Za nevyhnutnú považujeme aj ochranu domáceho trhu s hydinovým mäsom pred dovozom lacného hydinového mäsa z Poľska, kde po uzatvorení reštaurácií v Európe zostáva veľký objem nadprodukcie. To môže veľmi negatívne ohroziť slovenských spracovateľov hydiny v súčasnej krízovej situácii,“ zdôraznil.
Preto je podľa neho nevyhnutné, aby spotrebitelia kupovali hydinové mäso s označením slovenského pôvodu na etikete a vajcia označené pečiatkou s uvedením SK. „Pri týchto výrobkoch majú záruku najvyššej kvality, čerstvosti a neustálej veterinárnej kontroly,“ dodal riaditeľ ÚHS.