Zlý cholesterol a upchávanie ciev usadeninami označujú lekári za tichých zabijakov. Spôsobujú vysoký krvný tlak a môžu vyvolať infarkt alebo mozgovú mŕtvicu. O svoje cievy by ste sa mali zaujímať, aj keď netrpíte nijakými zdravotnými ťažkosťami. Stačí, ak na svoj jedálny lístok zaradíte jednu alebo dve z nasledovných potravín.
Ovsené vločky
Hlavná zložka ovsených vločiek, rozpustná vláknina, nedovoľuje cholesterolu usadiť sa v cievach. Vláknina sa naň naviaže a odvedie ho von z tela. Ak zjete jednu alebo dve misky ovsených vločiek denne, znížite hladinu cholesterolu v krvi až o 20 percent.
Brusnice
Brusnice obsahujú flavonoidy, znižujúce tvorbu krvných zrazenín, upravujú vysoký krvný tlak, zdokonaľujú prietok krvi v cievach a žilách, spomaľujú vznik artériosklerózy a bránia upchávaniu ciev.
Granátové jablko
V granátových jablkách sa nachádzajú silné antioxidanty, pomáhajúce predchádzať kôrnateniu ciev. Zmierňujú tým ich poškodzovanie a dokážu dokonca zvrátiť aj existujúce degeneratívne zmeny.
Olivový olej
Na cievne steny sa prichytáva len zoxidovaný cholesterol. Najdôležitejšou súčasťou olivového oleja sú monosaturované tuky, ktoré sa na cholesterol naviažu a zabránia mu v oxidácii.
Cesnak
Cesnak pôsobí ako prevencia pred vysokým krvným tlakom a chorobami srdca. Pomáha predchádzať kôrnateniu ciev, sprievodnému príznaku tvorby cievnych usadenín.
Paradajky
Niektoré zložky paradajok bránia hrubnutiu artérií. Ide predovšetkým o lykopén, pridávajúci paradajkám ich typickú červenú farbu.
Špenát
Špenát má vysoký obsah kyseliny listovej a draslíka, látok zabraňujúcich zvyšovaniu krvného tlaku.
Kivi a ananásový melón
Ananásový melón a kivi vynikajúco prečistia artérie. Majú vysoký obsah antioxidantov a znižujú obsah cholesterolu v krvi. Bránia tak nielen jeho oxidácii, ale aj ďalšiemu šíreniu v cievach.
Hrozno
Toto ovocie obsahuje flavonoidy resveratrol a quercetín, zabraňujúce oxidácii cholesterolu. Výrazne znižujú aj vznik krvných zrazenín.
Ryby
Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny ako losos alebo tuniak zabraňujú tvorbe a hromadeniu usadenín v cievach.