Úvod Z DOMOVA Ficov stav je naďalej veľmi vážny

Ficov stav je naďalej veľmi vážny

Fotomontáž: archív

Lekárom sa podarilo stabilizovať zdravotný stav premiéra Roberta Fica, naďalej však ešte nie je mimo ohrozenia života. Na mediálnej konferencii to oznámil podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák. „Nemôžem zatiaľ, bohužiaľ, konštatovať, že vyhrávame alebo, že prognóza je pozitívna,“ povedal Kaliňák.

Rozsah zranení Fica spôsobených strelnými ranami je podľa  šéfa rezortu obrany natoľko rozsiahly, že odpoveď jeho organizmu bude ešte veľmi náročná. „Členovia lekárskeho tímu Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici podávajú extrémne výkony, aby jeho stav stabilizovali a postupovali k pozitívnej prognóze,“ doplnil Kaliňák.

Riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková na rannom brífingu  povedala, že Fico utrpel mnohopočetné strelné poranenie a na operačnej sále bol päť hodín. „Operovali ho dva operačné tímy, a to chirurgický a traumatologický,“ priblížila. Ako dodala, premiér je hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti a požiadala o rešpektovanie jeho súkromia.

Zvolený prezident Peter Pellegrini počas návštevy v banskobystrickej nemocnici s ťažko zraneným premiérom krátko komunikoval. „Bolo mi umožnené hovoriť s ním len niekoľko minúť, pretože si jeho aktuálny stav vyžaduje pokoj bez vonkajších rušivých vplyvov,“ povedal. Verí v jeho skorú rekonvalescenciu.

Zvolený prezident zároveň poďakoval zdravotníckemu personálu a vedeniu Rooseveltovej nemocnice. „Pred premiérom sú najťažšie a najdôležitejšie hodiny a dni,“ dodal. Opakovane vyzval ľudí na zastavenie šírenia nenávisti.

Podľa jeho slov je potrebné spájať rozdelené Slovensko. “Spoločne naprieč celou krajinou bez rozdielu politických názorov, vierovyznania alebo čohokoľvek iného si musíme uvedomiť, že sme na Slovensku prekročili jednu červenú čiaru, ktorú sme doteraz nikdy od vzniku našej krajiny neprekročili,“ uzavrel.