Úvod Z DOMOVA SHO spustilo petíciu za referendum o zrušení protiruských sankcií

SHO spustilo petíciu za referendum o zrušení protiruských sankcií

Predseda SHO Róbert Švec. (Foto: Michaela Kolimárová)

Slovenské hnutie obrody (SHO) dlhodobo tvrdí, že sankcie, uvalené na Ruskú federáciu zo strany Západu sú z pohľadu národných a štátnych záujmov Slovenskej republiky nezmyselné, pretože kým Ruskej federácii škodia len v malej miere, naše ekonomické záujmy poškodzujú výrazne.

Hnutie preto započalo petičnú akciu na vyhlásenie referenda s cieľom skončiť uplatňovanie protiruských sankcií z strany SR. Navrhovaná referendová otázka by mala znieť: “Súhlasíte s tým, aby Slovenská republika neuplatňovala sankcie proti Ruskej federácii, ktoré škodia slovenským občanom, živnostníkom a podnikateľom?”

“Naším cieľom je čo najskôr vyzbierať minimálne 350-tisíc podpisov od občanov, aby prezident Peter Pellegrini v súlade s Ústavou Slovenskej republiky vyhlásil referendum v danej veci,” povedal pre portál napalete.sk predseda SHO Róbert Švec.

“Slovenská republika nemá pripravený plán B na obdobie, ktoré nastane po kolapse EÚ, preto je dôležité, aby sme začali intenzívne ekonomicky spolupracovať so štátmi spoločenstva BRICS. Aj preto sme iniciovali túto petičnú iniciatívu,” uvádza SHO na svojej stránke.

Dodáva, že vyhlásením ľudového hlasovania a jeho pozitívnym výsledkom by dali občania v súlade s Ústavou Slovenskej republiky silný mandát slovenskej vláde na rokovania v danej veci v Bruseli.

“Pevne veríme, že sa v čo najväčšom počte zapojíte do zberu podpisov a spoločne ukážeme, že Slováci chcú byť pánmi svojho osudu,” píše sa ďalej v stanovisku SHO adresovanom občanom. Petičný hárok je dostupný na webovej stránke sho.sk. Vyplnené hárky možno posielať na adresu uvedenú na petičnom hárku.