Úvod Z DOMOVA Blanár: Slovensko očakáva, že Brusel bude v otázke ropy rope obhajovať záujmy...

Blanár: Slovensko očakáva, že Brusel bude v otázke ropy rope obhajovať záujmy členských štátov

Juraj Blanár. (Foto: Michaela Kolimárová)

Slovensko očakáva, že Európska komisia (EK) bude obhajovať záujmy členských krajín v súlade s asociačnou dohodou s Ukrajinou. Zároveň nečaká a hľadá aj iné riešenie, ak komisia nebude konať. V reakcii na list EK ministrom zahraničných vecí Slovenska a Maďarska to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár.

„Dostali sme list od podpredsedu Európskej komisie Valdisa Dombrovskisa ohľadom zastavených dodávok ropy cez Ukrajinu. A zhodou okolností aj od predsedu chorvátskej vlády, ktorá vraj vie garantovať ropu pre nás. Ale za akú cenu? A v akej kapacite? To dnes nikto nevie. A ako by to štát vedel za danú firmu garantovať,“ zhodnotil Blanár.

Brusel podľa neho odkladá rozhodnutie k žiadosti SR, aby využila možnosti asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou. Slovensku poslala ďalšie otázky, na ktoré už rezort hospodárstva sfinalizoval odpovede a v piatok ich posiela do Bruselu.

„A eurokomisár dopredu hovorí, že vraj nie je problém. Ten tu však je a riešime ho tak, aby bol dostatok ropy a neboli drahšie pohonné hmoty pre obyvateľov a pre hospodárstvo,“ podčiarkol minister. Zároveň zdôraznil, že slovenská rafinéria, ktorá patrí pod maďarský koncern MOL, má platnú zmluvu na dostatočné množstvo ropy v dohodnutej cene.

EK tvrdí, že dodávky ropy do SR a Maďarska nie sú pre ukrajinské sankcie proti ruskej spoločnosti Lukoil bezprostredne ohrozené. Dombrovskis v liste uviedol, že podľa informácií od maďarskej spoločnosti MOL ako dovozcu sa ropa na rusko-ukrajinskej hranici stáva majetkom obchodných spoločností. Údajne sa tak na ňu nevzťahujú sankcie.

Slovensko a Maďarsko protestovali proti kroku Kyjeva, ktorý minulý mesiac zaradil Lukoil na svoj sankčný zoznam. Bratislava a Budapešť upozornili, že im to bráni v nákupe ruskej ropy pre domáce rafinérie a ohrozuje to bezpečnosť dodávok.