Úvod ZO ZAHRANIČIA Šéfovi otváracieho ceremoniálu olympiády v Paríži sa vyhrážajú smrťou

Šéfovi otváracieho ceremoniálu olympiády v Paríži sa vyhrážajú smrťou

Reprofoto: archív

Francúzske úrady začali vyšetrovať vyhrážky smrťou a kybernetické obťažovanie, namierené proti umeleckému riaditeľovi otváracieho ceremoniálu Olympijských hier 2024 v Paríži Thomasovi Jollymu. Informovala o tom parížska prokuratúra.

Jolly podal trestné oznámenie po tom, čo čelil vyhrážkam a internetovým útokom po tom, čo časť slávnostného ceremoniálu, evokujúca obraz Poslednej večere stvárnený v duchu ideológie LGBTI vyvolal medzinárodnú vlnu pohoršenia a odsúdenia nielen v kresťanskom svete.

V scéne pripomínajúcej slávne dielo Leonarda da Vinciho zobrazujúce posledný pokrm Ježiša Krista predstavovali jeho učeníkov drag queens či transgenderová modelka a takmer nahý spevák napodobňoval gréckeho boha vína Dionýza. Jolly po zdrvujúcej kritike odmietol, že by kritizovaná scéna mala byť paralelou k Poslednej večeri.

Jeho zámerom vraj bolo osláviť diverzitu a vzdať hold hodovaniu a francúzskej gastronómii. Podľa Jollyho mala scéna zobrazovať pohanskú slávnosť, spojenú s bohmi Olympu. Trestné oznámenie na políciu podala aj dídžejka a producentka Barbara Butchová, ktorej takisto prichádzali vyhrážky smrťou.