Úvod ZO ZAHRANIČIA Popularita leteckej dopravy v Európe sa vrátila na úroveň pred pandémiou

Popularita leteckej dopravy v Európe sa vrátila na úroveň pred pandémiou

Foto: Pavel Kapusta

Letecká doprava je v Európe opäť taká populárna ako pred vypuknutím pandémie ochorenia COVID-19. Na údaje medzinárodného združenia európskych letísk Airports Council International – ACI Europe upozornil belgický denník The Brussels Times.

Údaje ACI Europe naznačujú, že počet cestujúcich leteckou dopravou prvýkrát po pandémii opäť dosiahol úroveň spred vypuknutia koronakrízy. V prvom polroku 2024 sa počet cestujúcich na európskych letiskách zvýšil o 9 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2023.

Aj v porovnaní s rokom 2019, spred pandémie covidu, to predstavuje malý nárast o 0,4 percenta. „Náš priemysel konečne vykrútil krk pandémii,” vyhląásil generálny riaditeľ ACI Europe Olivier Jankovec. Ako dodal, európske letiská čaká „najlepšie leto“ v oblasti osobnej dopravy.

O rast leteckej dopravy v rokoch po pandémii sa zaslúžili najmä rekreačné pobyty a dovolenky a nízkonákladoví prepravcovia. V prvej polovici tohto roka rástla najmä medzinárodná letecká doprava (o 10,3 percenta), ale rast zaznamenala aj vnútroštátna letecká doprava (o 4,2 percenta).

Najúspešnejšie boli letiská, ktoré sa spoliehali na dopyt poháňaný voľnočasovými aktivitami a krátkymi návštevami priateľov a príbuzných – týkalo sa to napríklad letísk v Poľsku (o 24,5 percenta), Grécku (o 23,9 percenta), na Malte (o 19,1percenta), ale aj v Luxembursku (o 16,9 percenta), Portugalsku (o 14,2 percenta) a Chorvátsku (o 13,6 percenta).

Stále však existujú veľké rozdiely medzi krajinami Európskej únie, keď letiská vo Fínsku, Slovinsku, Bulharsku a Švédsku sú ešte ďaleko od úplného zotavenia sa po pandémii. To, ako bude situácia vyzerať ďalej, podľa ACI Europe bude do značnej miery závisieť od toho, či dopyt po letenkách zostane odolný a udrží sa aj počas jesene.

„To, čo nám nedá spávať, je otázka, či budú štáty schengenského priestoru skutočne pripravené na spustenie prevádzky systému vstupu/výstupu EÚ EES, plánovaného na budúci november. Ak nie, môžeme sa dočkať veľkých výpadkov v doprave,“ upozornil Jankovec.

EES je automatizovaný systém, ktorý bude EÚ využívať na automatické monitorovanie prekračovania hraníc štátnymi príslušníkmi tretích krajín, čiže mimo EÚ, Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska.

Úlohou systému je zbierať údaje o hraničných prechodoch štátnych príslušníkov tretích krajín na vonkajších hraniciach EÚ a zrušiť pečiatkovanie pasov. Zozbierané údaje zahŕňajú okrem iného meno a dátum narodenia cestujúceho, ako aj dátumy vstupu a výstupu do a z EÚ.

Štatistiky ACI Europe sa neobmedzujú len na Európu, ale zahŕňajú aj údaje o počte cestujúcich v leteckej doprave v Turecku, Rusku, Izraeli a Strednej Ázii, čo predstavuje 500 letísk v 55 krajinách.