Úvod ZO ZAHRANIČIA V Srbsku sa demonštrovalo proti zámeru ťažiť v krajine lítium

V Srbsku sa demonštrovalo proti zámeru ťažiť v krajine lítium

Foto: archív

Tisícky ľudí demonštrovalo v srbskom hlavnom meste Belehrad proti plánovanej ťažbe lítia v Srbsku. Ochrancovia životného prostredia varujú, že je to pre prostredie vysoko toxické.

Demonštranti sa po výzvach niekoľkých zoskupení na ochranu životného prostredia zhromaždili pod heslom „Nebude tu nijaká ťažba“. Niektorí z protestujúcich zablokovali na dvoch miestach aj vlakovú dopravu.

Polícia spočiatku nezasahovala. Na začiatku protestov niektorí lídri demonštrácie avizovali, že v krajine príde k ďalším blokádam dopravy v nasledujúcich dňoch, podrobnosti však neuviedli.

Tamojší predstavitelia tvrdia, že protesty proti ťažbe lítia sú sprisahaním proti populistickému srbskému prezidentovi Aleksandrovi Vučičovi. Vučič už skôr uviedol, že ho ruské spravodajské služby upozornili, že nešpecifikované západné mocnosti, ktoré ho chcú zbaviť moci, pripravujú masové nepokoje a prevrat.

Dohoda o zásobovaní lítiovými batériami medzi Srbskom a EÚ bola uzavretá na samite o kritických surovinách v Belehrade, na ktorom sa zúčastnil nemecký kancelár Olaf Scholz. Dohoda je východiskom zo situácie, keď nemôžu byť z dôvodu vojenského konfliktu využívané ukrajinské ložiská lítia.