Úvod ZO ZAHRANIČIA Za jediný deň sa na britské ostrovy priplavilo viac ako 700 migrantov

Za jediný deň sa na britské ostrovy priplavilo viac ako 700 migrantov

Foto: archív

Viac ako 700 nelegálnych migrantov na jedenástich člnoch sa dostalo do Veľkej Británie cez Lamanšský prieliv. Ide o najvyšší počet migrantov za jediný deň od nástupu premiéra Keira Starmera, ktorý prisľúbil boj proti prevádzačom. Podľa ministerstvo vnútra sa do krajiny za deň dostalo 703 osôb, čo je tretí najvyšší počet v tomto roku.

Francúzske úrady uviedli, že dvaja migranti zomreli, keď sa na malej lodi pokúšali dostať zo severného Francúzska do Británie. Na plavidle bolo ďalších 54 ľudí, ktorých zachránili spolu s 50 osobami z inej lode.

Do Spojeného kráľovstva sa od začiatku roka 2024 dostalo približne 18.342 nelegálnych migrantov, čo je o 13 percent viac ako v rovnakom období minulého roka. Najviac príchodov zaznamenali 18. júna, keď sa do krajiny ilegálne dostalo 882 ľudí.

Zastavenie nelegálnych príchodov migrantov na malých člnoch bolo jednou z hlavných tém v predvolebnej kampani pred júlovými parlamentnými voľbami. Po nástupe Starmer zrušil kontroverzný program deportácie migrantov do Rwandy.

Premiér sa zaviazal rozbiť gangy pašerákov ľudí, ktoré organizujú prechody cez hranice a za každého migranta dostávajú tisíce eur. Po víťazstve Labouristickej strany premiér Starmer a francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbili posilniť spoluprácu pri riešení nárastu počtu migrantov.