Úvod Z DOMOVA Tento rok zahynulo na slovenských cestách už 149 ľudí

Tento rok zahynulo na slovenských cestách už 149 ľudí

Foto: archív

Od začiatku roka zaznamenala polícia na slovenských cestách nárast dopravných nehôd. Eviduje celkovo 6889 dopravných nehôd, čo je o 55 nehôd viac ako za rovnaké obdobie vlani. Zahynulo pri nich 149 ľudí. Polícia SR o tom informuje na sociálnej sieti. Spúšťa tiež kampaň, ktorou chce poukázať na kolízne situácie.

„Pri týchto nehodách sa ťažko zranilo 454 osôb a zahynulo 149 účastníkov cestnej premávky – 87 vodičov a spolujazdcov, 23 motocyklistov, 32 chodcov a sedem cyklistov. V tomto roku bol najkritickejším 26. týždeň, na cestách vtedy zomrelo desať osôb. Deväť osôb prišlo o život v 21. a 19. týždni,“ priblížili policajti tohtoročnú bilanciu nehôd.

Polícia upozorňuje, že do každodennej premávky sa často prenáša agresivita a hnev, ktoré komplikujú situáciu na cestách a riešenie kolíznych situácií. Nevraživosť v kombinácii s nedostatočnou pozornosťou účastníkov cestnej premávky môžu mať podľa polície fatálne následky.

Nová kampaň s názvom Jazdime v pohode má predovšetkým ukázať, že sa na slovenských cestách dá jazdiť, bicyklovať alebo pohybovať akýmkoľvek iným spôsobom s ohľaduplnosťou a úsmevom.