Úvod ZO ZAHRANIČIA EÚ poskytla Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc: 4,2 miliardy eur

EÚ poskytla Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc: 4,2 miliardy eur

Foto: archív

Európska komisia poslala Ukrajine novú finančnú pomoc vo výške takmer 4,2 miliardy eur. Financie sú určené na „udržanie chodu ukrajinského štátu, ktorý bojuje o svoje prežitie“, uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

„Európa stojí pevne za Ukrajinou,“ uviedla von der Leyenová na sociálnej sieti a poukázala na to, že spoločne s členskými štátmi už EÚ Ukrajine poskytla pomoc vo výške takmer 114 miliárd eur.

Nová pomoc je súčasťou Plánu EÚ pre Ukrajinu, ktorý komisia schválila ešte v apríli. Na základe dohodnutého plánu EÚ Ukrajine do roku 2027 poskytne finančnú pomoc vo výške 50 miliárd eur. Spoločne s najnovšou platbou už únia Kyjevu v rámci tohto mechanizmu zaslala 12 miliárd eur.

Finančné prostriedky sa použijú na vyplácanie miezd a dôchodkov, na poskytovanie základných služieb a podporu procesu povojnovej obnovy. Prijatím podmienok plánu EÚ sa Ukrajina zaviazala uskutočniť reformy riadenia verejných financií a správy štátnych podnikov.

Ukrajina je oficiálnym kandidátom na vstup do EÚ od júna 2022. Ruskej invázii odoláva už dva a pol roka a finančná pomoc zo strany EÚ a ostatných štátov je kľúčová pre základný chod štátu.