Úvod ZO ZAHRANIČIA Ukrajina by na Nord Stream nezaútočila bez súhlasu USA, tvrdí Rusko

Ukrajina by na Nord Stream nezaútočila bez súhlasu USA, tvrdí Rusko

Reprodukcia: archív

Ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov vyhlásil, že Ukrajina by nezaútočila na plynovody Nord Stream bez tichého súhlasu USA. Rusko podľa neho odhalí a potrestá tých, ktorí za útokom stoja.

Denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na štyri nemenované vysokopostavené zdroje z Ukrajiny napísal, že sabotáž plynovodov pôvodne schválil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ale na naliehanie americkej CIA útok odvolal.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj však jeho príkaz na odvolanie operácie ignoroval a k sabotáži napokon prišlo na jeseň 2022. Zalužnyj, ktorý v súčasnosti pôsobí ako veľvyslanec v Británii, vyhlásil, že o takejto operácii nič nevie a tieto obvinenia považuje za provokáciu.

„Snažia sa preniesť všetku zodpovednosť na svoje ukrajinské bábky,“ povedal ruský veľvyslanec v USA dodal, že Rusko skutočných páchateľov odhalí. Plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 sa stali terčom útokov nadránom a večer 26. septembra 2022.

Výbuchy neďaleko dánskeho ostrova Bornholm v Baltskom mori poškodili potrubia plynovodov na štyroch miestach. Pre podozrenia z účasti na sabotáži pátrajú nemecké úrady po Ukrajincovi, ktorého médiá s odvolaním sa na zdroje v polícii označili ako Volodymyra Z.

Naposledy mal bývať v Poľsku, teraz sa vraj zdržiava na neznámom mieste. Rusko z poškodenia plynovodov obvinilo Spojené štáty, Britániu a Ukrajinu. Tieto krajiny však svoju účasť na incidente popreli.