Úvod Z DOMOVA Susko: Eurokomisia v správe využíva protivládne informácie z médií

Susko: Eurokomisia v správe využíva protivládne informácie z médií

Foto: archív

Európska komisia (EK) podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska nepochopila zmeny, ktoré vláda v právnom systéme zaviedla. Jej kritika sa zároveň vzťahuje aj na bývalé vlády. Susko to vyhlásil v reakcii na správu o právnom štáte na Slovensku, ktorú eurokomisia vypracovala. Oficiálnu reakciu na správu schválila vláda.

„Je poľutovaniahodné, že EK nereflektovala na nijaké pozitívne zmeny realizované vládou a, naopak, nekriticky preberala najmä informácie znevažujúce kroky vykonané po októbrových voľbách,“ vyhlásil Susko s tým, že vláda nedostala dostatočný priestor na vyjadrenie sa k informáciám, ktoré v správe komisia uvádza.

Susko tvrdí, že eurokomisia v správe využila najmä informácie z médií, ktoré sú „proti tejto vláde.“ Podľa neho pritom nezohľadnila stanoviská akademických inštitúcií, názory právnikov či súdov.

Šéf rezortu spravodlivosti zároveň odmieta kritiku zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Organizácia súdnictva vrátane systému prokuratúry je podľa neho kompetenciou členských štátov.

Pripomenul, že Ústavný súd SR vo svojom rozsudku nepovedal, žeby bolo rušenie ÚŠP protiústavné. Správa eurokomisie o právnom štáte má podľa ministra zároveň závažné metodologické nedostatky. Tvrdí, že čerpala informácie z médií, ktoré sú nastavené proti vláde.