Úvod ZO ZAHRANIČIA Maďarsko ruší Ukrajincom dotácie na ubytovanie, tisíce sa musia vysťahovať

Maďarsko ruší Ukrajincom dotácie na ubytovanie, tisíce sa musia vysťahovať

Foto: archív

Tisíce ukrajinských odídencov musia opustiť ubytovne v Maďarsku po tom, čo legislatívnou zmenou, ktorá aktuálne vstúpila do platnosti, stratili prístup k štátom podporovanému ubytovaniu.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v júni podpísal zákon obmedzujúci štátnu podporu pre odídencov z oblastí Ukrajiny, ktoré sa nepovažujú za zasiahnuté ruskou inváziou. Podľa Maďarska je len trinásť ukrajinských oblastí postihnutých vojnou s Ruskom.

Vládny komisár pre osoby utekajúce pred rusko-ukrajinskou vojnou do Maďarska Norbert Pál povedal, že ide o rozumnú a primeranú zmenu po dva a pol roku vojny. Pre denník Magyar Nemzet povedal, že „tí, čo sa chceli v Maďarsku postaviť na nohy, to mohli urobiť“.

Súkromné ubytovne začali s vysťahovaním utečencov, ktorí už nemajú nárok na podporu, uviedla mimovládna organizácia Migration Aid. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) uviedol, že prístup k dotovanému ubytovaniu môže stratiť 2000 až 3000 Ukrajincov.

Zmena zákona povedie k „strate pracovných miest a ovplyvní zápis do škôl, čo ohrozí doterajšie pozitívne výsledky integrácie“, oznámil UNHCR vo vyhlásení a vyzval Maďarsko, aby si túto zmenu premyslelo. O ochranu požiadalo v Maďarsku podľa UNHCR 46.000 Ukrajincov.