Úvod Z DOMOVA Hlas-SD žiada premiéra o stretnutie koaličných lídrov. Danko: Nemusím byť ani podpredsedom...

Hlas-SD žiada premiéra o stretnutie koaličných lídrov. Danko: Nemusím byť ani podpredsedom NR SR

Andrej Danko. (Foto: archív)

Koaličný Hlas-SD žiada premiéra Roberta Fica o stretnutie koaličných lídrov v čo najkratšom čase. Uviedol to jeho líder Matúš Šutaj Eštok po zasadnutí predsedníctva strany. Treba podľa neho čo najskôr vyriešiť problémy v rámci koalície.

Opätovne skritizoval vyjadrenia predsedu koaličnej Slovenskej národnej strany Andreja Danka o niektorých predstaviteľoch Hlasu-SD. Jeho pokusy o destabilizáciu koalície mu podľa slov Šutaja Eštoka nepomôžu stať sa šéfom Národnej rady SR.

„Chcem vyzvať pána premiéra, aby v čo najkratšom čase zvolal stretnutie koaličných lídrov, aby sme vyriešili všetky témy a všetky problémy, ktoré pred sebou koalícia už nejaký čas tlačí. Treba ich vyriešiť čo najskôr, najneskôr do konca tohto roka.

Ak takéto stretnutie nebude úspešné, chcem sa opýtať aj takto verejne Andreja Danka, že aký význam má koalícia, kde neplatia elementárne dohody? Aký význam má koalícia, ktorá nevie presadzovať zákony, ktoré majú v prvom rade pomáhať ľuďom žijúcim na Slovensku?“ povedal.

„Pán predseda SNS si musí konečne uvedomiť, že jeho pokusy o destabilizáciu a rozbitie vládnej koalície, aj keď pevne verím, že to nemyslí vážne, mu nijako nepomôžu stať sa predsedom parlamentu, pretože v zmysle platnej koaličnej zmluvy a na základe výsledkov parlamentných volieb táto pozícia naďalej patrí Hlasu-SD,“ povedal Šutaj Eštok.

Deklaroval, že ich cieľom je pokračovať v pomoci ľuďom až do konca volebného obdobia. Súčasná vláda podľa jeho slov nemá alternatívu. „Odmietame však nepravdivé a klamlivé útoky na našich ministrov, ale aj poslancov, a sme pripravení pri takýchto útokoch, ak budú pokračovať, na okamžitú a tvrdú reakciu,“ poznamenal.

Ak to pomôže situácii vo vládnej koalícii, šéf SNS Andrej Danko je ochotný nezastávať ani funkciu podpredsedu Národnej radySR. Deklaruje, že SNS je jednotná a nerozbije vládu. Odmieta obvinenia Hlasu-SD, že jeho strana destabilizuje koalíciu. Danko nemá záujem o funkciu predsedu NR SR, aktuálne nechce túto tému riešiť.

SNS je podľa neho ochotná podporiť konsolidačný balíček, no pri jeho zostavovaní chce hájiť záujmy svojich voličov. „Ak to koalícii pomôže, Andrej Danko nemusí byť ani podpredseda parlamentu,“ povedal Danko na mediálnom brífingu v reakcii na vyjadrenia Hlasu-SD.

Danko podľa svojich slov rešpektuje Petra Žigu v pozícii, ktorý je ako podpredseda parlamentu za Hlas-SD poverený jeho riadením. „Nemám záujem o funkciu predsedu Národnej rady SR a riešiť to v tejto etape. Vyprosím si od Hlasu-SD útoky, že SNS rozbíja túto vládu,“ dodal.

Šéf SNS tiež kritizoval prezidenta Petra Pellegriniho za to, že sa zapája do koaličných bojov. Odkázal mu, že sa stal prezidentom aj vďaka hlasom voličov SNS. Očakáva, že sa mu hlava štátu ospravedlní. Dodal, že sa snaží, aby vzťahy s Hlasom-SD boli dobré.

Danko tvrdí, že nominanti SNS vo vláde si robia svoju prácu, preto má právo sa pýtať, ako chcú ušetriť ministri nominovaní Hlasom-SD. SNS podľa Danka podporuje Hlas-SD pri plnení ich programu.

„Ak má poslanecký klub SNS hlasovať za zákony, ktoré prídu pri konsolidácii, dovolíme si povedať, že aj my máme svojich voličov a ľudí, ktorí nám dali dôveru,“ dodal. Voliči sa podľa neho pýtajú, prečo by mali platiť za prešľapy vlád z minulého volebného obdobia.