Úvod ZO ZAHRANIČIA Použitie západných zbraní na Ukrajine proti Rusku je vážne riziko, upozorňuje Szijjártó

Použitie západných zbraní na Ukrajine proti Rusku je vážne riziko, upozorňuje Szijjártó

Péter Szijjártó. (Foto: archív)

Požiadavka Ukrajiny, aby mohla zbrane dodané spojencami použiť aj proti cieľom na ruskom území, by predstavovala vážne riziko eskalácie. V New Yorku to uviedol šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Maďarský minister sa v New Yorku zúčastňuje na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov a reagoval na nedávne vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Uplynulých takmer tisíc dní vojny podľa Szijjártóa potvrdilo, že konflikt nemá riešenie na fronte a že dodávky zbraní viedli len k zvýšeniu počtu obetí. „Mier sa nielenže nepriblížil, v skutočnosti sa ešte väčšmi vzdialil,“ podčiarkol.

„Ak prezident Zelenskyj hovorí o tom, že sa vojna skončí skôr, ako si myslíme, bohužiaľ nehovorí o vyjednanom riešení, ako sa to v minulosti viackrát preukázalo, ale stále obhajuje riešenia na bojisku,“ povedal šéf maďarskej diplomacie.

Kyjev je bližšie ku koncu vojny s Ruskom, vyhlásil ukrajinský prezident v rozhovore pre ABC News. Dodal, že podľa neho „sme bližšie k mieru, ako si myslíme“. Vyzval Washington a ďalších partnerov, aby ďalej podporovali Ukrajinu. Dodal, že len zo „silnej pozície“ môže zatlačiť na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „zastavil vojnu“.

„Neexistuje nijaké riešenie tejto vojny na bojisku, riešenie by existovalo iba prostredníctvom rokovaní: prímerie a mierové rokovania,“ cituje maďarská spravodajská agentúra MTI Szijjártóa.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN bude na programe aj vojna na Ukrajine a očakáva sa vážna debata, keďže všetky strany sú zastúpené na vysokej úrovni, poznamenal maďarský minister.

„Za jedným stolom budú sedieť Rusi, Američania, Francúzi, budú tam zástupcovia viacerých afrických a ázijských krajín, keďže sú členmi rady. Bol by som veľmi rád, keby sa navzájom počúvali. Dúfam, že využijú rámec, ktorý poskytuje OSN, a rámec, ktorý poskytuje Bezpečnostná rada.

Tu si vždy treba spomenúť na to, že OSN bola vytvorená preto, aby sa tu mohlo diskutovať o všetkých otázkach, aby každý mohol hovoriť s každým,“ uzavrel Szijjártó. Súčasne vyjadril obavy, že v posledných rokoch existujú snahy z OSN urobiť skupinu podobne zmýšľajúcich krajín, čo je v rozpore s pôvodnými cieľmi tejto organizácie.