Úvod ZO ZAHRANIČIA Blanár opäť rokoval s Lavrovom, o stretnutie požiadala Moskva

Blanár opäť rokoval s Lavrovom, o stretnutie požiadala Moskva

Sergej Lavrov a Juraj Blanár. (Foto: Facebook Juraja Blanára)

Slovenský minister zahraničia Juraj Blanár sa v rámci zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku stretol so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Hovoril s ním okrem iného o „slovenských záujmoch v oblasti energetickej bezpečnosti“.

Slovensko spoločne s Maďarskom sú teraz jedinými krajinami Európskej únie, ktoré sú na rozdiel od kolektívneho Západu do veľkej miery ústretové k Ruskej federácii. EÚ z dôvodu vojny na Ukrajine uvalila na Moskvu rozsiahle hospodárske sankcie.

S Lavrovom sa Blanár podľa svojich slov stretol na žiadosť ruskej strany. „Prioritne sme rokovali o slovenských záujmoch v oblasti energetickej bezpečnosti. Týka sa to jadrového paliva, dostupnej ropy a plynu. Je v záujme Slovenska, aby boli zachované existujúce koridory pre ich tranzit, aj keď pracujeme na ich diverzifikácii,“ uviedol Blanár.

„Zopakoval som tiež konzistentný názor Slovenska na konflikt na Ukrajine, pričom som zdôraznil porušovanie medzinárodného práva a nutnosť hľadania mierového riešenia,“ dodal slovenský minister s tým, že „spravodlivý a udržateľný mier“ by mali garantovať aj ostatné svetové mocnosti.

S Lavrovom rokoval aj maďarský minister zahraničia a obchodu Péter Szijjártó. V následnom vyhlásení Budapešť uviedla, že „udržiavanie vzťahov s Ruskom a rozvíjanie spolupráce v oblastiach, ktoré nie sú ovplyvnené sankciami, je v maďarskom záujme“.

Podľa Szijjártóa „sa ruský minister zahraničia vždy snažil vyhovieť požiadavkám maďarskej vlády. Bol pozitívny a otvorený riešeniu dôležitých otázok, ktoré sa týkajú oboch strán“. Vo vyhlásení sa okrem iného tiež uvádza, že minister zopakoval „promierový postoj“ Maďarska a nádej v „uzavretie prímeria, mierové rokovania a skončenie vojny“.

Blanár a Szijjártó sa s Lavrovom stretli tiež v marci na regionálnom fóre v Turecku. Za čo ich kritizovali okrem iného partneri z Vyšehradskej štvorky. Český premiér Petr Fiala krátko po spomínanej schôdzke oznámil prerušenie česko-slovenských medzivládnych konzultácií.