Úvod Z DOMOVA Dolinková končí vo funkcii ministerky zdravotníctva

Dolinková končí vo funkcii ministerky zdravotníctva

Zuzana Dolinková. (Foto: archív)

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sa rozhodla podať demisiu. Prezidentovi Petrovi Pellegrinimu ju odovzdá v krátkom čase. Dolinková nevidí dôvod pokračovať ďalej vo funkcii, za hlavný dôvod pritom označuje konsolidačné opatrenia.

„Pri súčasnom nastavení a schválení konsolidačného balíčka ja ako ministerka neviem garantovať, že naše zdravotníctvo ide tým správnym smerom. Teda takým smerom, ktorý sme si vytýčili v programovom vyhlásení vlády. Považujem konsolidáciu verejných financií za neprijateľnú a neakceptovateľnú pre slovenské zdravotníctvo,“ dodala Dolinková počas tlačovej besedy.

Zároveň vyhlásila, že necíti podporu premiéra ani celej koalície pri presadzovaní svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Zdravotníctvo podľa nej nie je premiérskou témou. Odvoláva sa aj na ťažké začiatky vo funkcii – keď nastúpila na post ministerky, našla rezort „v katastrofálnom stave“. Veľa vecí nebolo pripravených, alebo boli pripravené „amatérsky“. Práve ona vraj odvrátila hrozbu, keď mohlo Slovensko prísť o peniaze z plánu obnovy, určené na výstavbu nemocnice v Martine.