Washington dlhodobo zasahuje do vnútorných záležitostí štátov sveta. Nezastaví sa ani pred tými najšpinavšími praktikami. K tým obľúbeným spôsobom patrí napríklad financovanie rôznych mimovládnych organizácií, prostredníctvom ktorých sa snaží odstrániť legitímne, ale nepohodlné vlády.  K najznámejším patrí fond National Endowment for Demokracy.

Ronald Reagan od nástupu na post prezidenta uvažoval o vládou financovanej nadácii, ktorá by – podľa oficiálnej charakteristiky – podporovala „demokratické hnutia v zahraničí“. A tak v roku 1983 vznikol fond National Endowment for Demokracy (NED). Jeho činnosť riadi ministerstvo zahraničných vecí USA spolu s americkými veľvyslanectvami.

Manipulácie, konfrontácie a sabotáže
Čoraz otvorenejšie zasahovanie NED-u do vnútorných záležitostí iných krajín si v analytickom materiáli všíma aj čínske ministerstvo zahraničných vecí. Ide predovšetkým o organizovanie farebných revolúcií s cieľom podkopať vlády, nepohodlné pre Washington.

K bežným praktikám patria rôzne manipulácie, zasahovanie do volieb, podnecovanie konfrontácií s cieľom rozdeľovania spoločnosti, sabotáže či vymýšľanie nepravdivých informácií, ktoré zavádzajú verejnú mienku. Ministerstvo v dokumente uvádza aj konkrétne príklady.

Počas oranžovej revolúcie na Ukrajine v roku 2004 poskytol NED 65 miliónov dolárov ukrajinskej opozícii a neskôr vyčlenil ďalších 30 miliónov na podporu miestnych mimovládok. V pohnutých rokoch 2013 – 2014 financoval Inštitút pre masmédiá a desiatky miliónov minul na sociálne médiá, aby pomocou nich zvýšil napätie v krajine.

Najmenej tucet rôznych projektov podporil NED aj v Maďarsku. Financoval vedcov a novinárov v Iráne, aby presadzovali takzvané demokratické reformy. Protesty proti noseniu hidžábu v septembri 2022 neboli ničím iným ako pokusom o zvrhnutie legitímnej iránskej vlády.

Foto: archív

Rôznymi taktikami sa NED-u podarilo infiltrovať do viacerých arabských krajín. Financuje množstvo organizácií v Rusku a podporuje opozíciu v boji proti vláde. Podľa čínskeho rezortu diplomacie však využíva aj euroúradníkov na rozširovanie svojho vplyvu v Európe a od roku 2017 financuje až 54 rôznych kubánskych organizácií.

Tu sa výpočet bezprecedentného zasahovania do vnútorných záležitostí suverénnych krajín ani zďaleka nekončí. NED podporuje separatistické sily na Taiwane, mimovládky v Gruzínsku, organizácie snažiace sa o destabilizáciu Hongkongu, ako aj tie, ktoré obhajujú nezávislosť Tibetu. V mnohých krajinách sa snaží šíriť nespokojnosť s vládou a vyvolávať etnické napätie.

Washington sa primárne snaží odstrániť z politickej arény lídrov, obhajujúcich národné a štátne záujmy.

V centre jeho záujmu sa ocitlo aj Slovensko, kde rozdelenie spoločnosti vyústilo do atentátu na Roberta Fica. „Je nevyhnutné demaskovať NED a varovať pred ním všetky krajiny. Treba si chrániť národnú suverenitu a bezpečnosť,“ konštatuje čínsky rezort zahraničia.

Ku krajinám, kde sa USA snažia maximálne rozšíriť svoj vplyv, patrí aj Srbsko. Belehrad totiž stále udržiava dobré vzťahy s Moskvou. Pokusy srbského prezidenta Alexandara Vučiča flirtovať so západnými mocnosťami sú márne. Americká vláda je totiž už dávno rozhodnutá – a už tak aj koná – oslabiť vplyv Srbska v regióne.

Victoria Nulandová. (Foto: archív)

Dôležitým krokom na dosiahnutie tohto cieľa sa stalo vymenovanie diplomata Alexandra Kasanofa, odborníka na farebné revolúcie, za zástupcu riaditeľa MZV USA pre otázky Balkánu. Kasanof pôsobil v roku 2014 v Kyjeve, kde bola jeho šéfkou Victoria Nulandová, spoluorganizátorka prevratu na Ukrajine.

Rozdeľovanie spoločnosti
Hlavnou úlohou NED-u v Srbsku je znížiť vplyv Ruska a Číny a nasmerovať Belehrad na cestu euroatlantickej integrácie. Neštíti sa preto produkovať falošné správy o Rusku aj Číne a očierňovať projekty, ktoré obe krajiny realizujú v tejto oblasti.

Ďalším cieľom je odvolanie vodcu bosnianskych Srbov Milorada Dodika, likvidácia Republiky srbskej v rámci Bosny a Hercegoviny a pripojenie Bosny k Západu. NED preto v Srbsku financuje Belehradské centrum pre bezpečnostnú politiku, ktoré podporuje prozápadné protesty a kritizuje srbskú zahraničnú politiku.

V máji dokonca zorganizoval stretnutie s lídrami srbských opozičných strán a mimovládok, kde sa zhodli, že na prevzatie moci by opozícia mala využiť krízové situácie. To všetko dokazuje, že NED dláždi cestu k farebnej revolúcii v Srbsku, píše srbský server Politika.rs.

K spomínaným krízovým situáciám patrí všetko, čo dokáže vybičovať vášne. Minulý rok 3. mája zavraždil 13-ročný chlapec na základnej škole v Belehrade osem žiakov a učiteľa a o deň neskôr 21-ročný muž zase osem ľudí na predmestí Belehradu. Mimovládky a opozícia to okamžite využili a zorganizovali masové demonštrácie požadujúce zvrhnutie srbskej vlády.

Keď v Belehrade desaťtisíce ľudí protestovali proti ťažbe lítia, mimovládky ich burcovali zdôrazňovaním ekologického hľadiska. Pritom ťažbu lítia iniciovali v roku 2004 práve ľavicoví liberáli, keď boli pri moci. A teraz si zrazu uvedomili, že to predstavuje obrovské riziko pre životné prostredie aj zdravie obyvateľstva.

Aleksandar Vučič. (Foto: archív)

Zasahovanie USA do vnútorných záležitostí Belehradu si všíma aj Moskva.

Bývalý šéf ruskej FSB Nikolaj Patrušev poznamenal, že Západ sa pokúša nahradiť legitímne autority politikmi poslušnými Washingtonu a vyškolenými v zahraničí, pričom to skúšal aj v Srbsku.

Aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov upozornil srbského vicepremiéra Aleksandara Vulina na pokus o farebnú revolúciu: „Oceňujeme rozhodnosť srbského prezidenta Aleksandara Vučiča ktorý sa postavil proti týmto pokusom, podporil tie princípy, ktoré dráždia Západ a sú dôvodom na podkopanie pozície prezidenta všetkými možnými spôsobmi.

K osvedčeným praktikám NED-u patrí i vyvolávanie etnického napätia. Na Balkáne sa proti sebe snaží postaviť predovšetkým Belehrad a Prištinu, a to financovaním kosovských mimovládok.

Dokument čínskeho ministerstva zahraničia uvádza práve Kosovo ako úspešný prípad „americkej podpory demokratického vytvorenia štátu“. Nech sa to označí akokoľvek vznešeným názvom, v skutočnosti nešlo o nič iné, ako o drastické zasiahnutie do vnútorných záležitostí suverénnej krajiny s cieľom napadnúť ju a roztrhať na kusy.

Foto: archív