Úvod Z DOMOVA Kotlár zvažuje odstup, ak sa vláda neprijme jeho uznesenie

Kotlár zvažuje odstup, ak sa vláda neprijme jeho uznesenie

Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár si stojí za obsahom správy k pandémii. Dúfa, že vládny kabinet sa bude zaoberať jeho odporúčaniami. V prípade, že sa tak do konca mesiaca nestane, vzdá sa podľa vlastných slov mandátu splnomocnenca. Vyplýva to z jeho vyjadrenia na tlačovej konferencii.

Uznesenie je napísané dobre a správne. Neustúpim od jeho obsahu a budem trvať na jeho predložení. Verím, že po stretnutí s predsedom vlády Robertom Ficom budem môcť s hrdosťou povedať, že vláda má záujem riešiť mnou navrhnuté riešenia a postupy. Pokiaľ sa tak nestane, nie je v mojej moci naďalej na úrovni splnomocnenca vlády pokračovať, vzdám sa mandátu splnomocnenca a budem pokračovať ako poslanec Národnej rady SR v téme,” poznamenal.

Kotlár informoval, že návrh uznesenia k správe o pandémii vládnemu kabinetu predložil pred asi dvoma týždňami. Navrhol v ňom okrem iného posilnenie svojich kompetencií a neschválenie globálnej pandemickej dohody zo strany SR. Žiadal ním tiež o zabezpečenie zastavenia vymazávania databáz spojených s pandémiou a analýzu vakcín proti COVID-19. “Uznesenie je napísané správne, neznesie kompromisy. Dajte o ňom na vláde, prosím, hlasovať,” apeloval. Zopakoval, že v prípade neprerokovania, respektíve neschválenia uznesenia sa vzdá funkcie. Myslí si, že finančné toky počas pandémie a ústavnosť v pandemickom období prijatých vyhlášok možno preveriť aj neskôr.

Splnomocnenec Kotlár začiatkom októbra informoval o predložení správy vládnemu kabinetu. Hovoril vtedy o viacerých podozreniach o neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín či o umelom pôvode COVID-19. Avizoval vtedy, že členom vlády odporučí napríklad zastavanie očkovania mRNA vakcínami do dokázania ich bezpečnosti a účinnosti.

Jeho tvrdenia namietala a kritizovala lekárska a vedecká obec aj opozícia. Ministri za koaličný Hlas-SD poukázali na to, že Kotlár sa mal zaoberať vyšetrením manažovania a nákupov počas pandémie. Odmietli spochybňovanie vedeckých faktov a autorít. Premiér už cez víkend avizoval, že bude od Kotlára žiadať doplnenie správy. Chce, aby Kotlár nechal chvíľu “bokom” filozofie o očkovaní a sústredil sa na nákupy zdravotníckych pomôcok či vakcín.