Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov je na Slovensku 170 kilogramov na osobu a rok. V Európe je to 293 kilogramov, v Európskej únii okolo 320 kilogramov a v Českej republike okolo 280 kilogramov. Pre TASR to povedal bývalý riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline Karol Herian.
Doplnil, že v roku 2017 sa vo svete vyrobilo 696 miliárd kg mlieka. Z toho v EÚ 28 percent, v ostatnej Európe 8 percent, v Ázii 30 percent, v Severnej Amerike 18 percent, v Južnej Amerike 9 percent, v Afrike 6 percent a v Oceánii 5 percent.
„Od roku 1990 sme na Slovensku podstatne znížili výrobu a spotrebu mliečnych výrobkov i syrov. V súčasnosti sa u nás konzumuje dva až trikrát menej kyslomliečnych výrobkov, a najmä syrov, ako vo vyspelých štátoch Európy. Táto znížená spotreba, a tým aj znížená produkcia mlieka má nepriaznivý dopad na poľnohospodárstvo, živočíšnu výrobu a najmä na zdravie ľudí,“ uviedol Herian.
Pre mnohých Európanov sú podľa neho hlavným zdrojom bielkovín a vápnika syry. „Tieto živiny sú nevyhnutné pre normálny rast a rozvoj, najmä kostí a zubov. V 5 dekagramoch tvrdého syra je asi pätina množstva bielkovín, ktoré potrebuje dospelý človek a približne tretina množstva vápnika, ktoré denne potrebuje adolescent. Syry obsahujú aj vitamíny A, B2, niacín, B12 a D, aj minerálne látky ako zinok a fosfor,“ vysvetlil Herian.