Veľká Británia uvoľnila pandemické opatrenia a vo všetkých kútoch krajiny sú už otvorené terasy reštaurácií a kaviarní. Prinieslo to však so sebou nečakaný problém: minulo sa pivo.
Podniky svoje zásoby predali za pár dní a pivovary im nestíhajú dodať nové. Hlavný nápor zákazníkov sa pritom očakáva 17. mája, keď sa otvoria aj vnútorné priestory reštauračných a kaviarenských zariadení.
„Pred dvomi dňami som prišiel do krčmy v Deptforde, ale nemali pivo. Bol som sklamaný,“ povedal pre britský denník The Guardian tridsaťšesťročný Richard Whitaker. Dodal, že vypredané teraz majú mnohé podniky.
Zaskočení majitelia reštaurácií tak museli narýchlo doobjednávať ďalšie sudy. Niektoré pivovary však nestíhajú uspokojiť dopyt a dodávky začali obmedzovať. Napríklad Heineken môže teraz každému podniku dodať len tri sudy pív Birra Moretti a Amstel týždenne.
„V prvom týždni sme mali várku kvaseného piva, ktorá by nám zvyčajne pár týždňov vydržala a ešte by sme ju predávali inam. Za päť dní sme však všetko predali a nášho sládka sme hneď museli povolať späť,“ opísal situáciu Tayler Connolly z pivovaru Deviant & Dandy v londýnskom Hackney.
„Krčmy budú môcť plne otvoriť až počas mája, takže pri vonkajších priestoroch sme čakali nižší dopyt. Ale je skvelé, že je nakoniec taký veľký dopyt. Ľudia si teraz oveľa viac užívajú možnosť posedieť v krčme, než sedieť s pivom doma pri televízii,“ hovorí manažér pivovaru Five Points Brewery Jack Thomson.
Podľa denníka The Financial Times britské reštaurácie bojovali najmä s nedostatkom remeselných pív a prémiových ležiakov. Smädných Britov sa však snažila upokojiť výkonná riaditeľka britskej Asociácie britského piva a krčiem Emma McClarkinová.
Pre lokálne a krátkodobé výpadky sa vraj štamgasti nemusia báť, že by sa na nich nedostalo. Pivo je a bude, vyhlásila. V Anglicku sa terasy a záhradky otvorili už 12. apríla, minulý víkend sa k nim pridali priestory aj v Škótsku, Walese a Severnom Írsku.