Približne dvadsať percent potravín vyprodukovaných v EÚ sa zničí alebo vyhodí. Uviedla to Európska komisia (EK) pri príležitosti Medzinárodného dňa povedomia o potravinových stratách a plytvaní potravinami. Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová upozornila, že európsky potravinový systém je pod veľkým tlakom.
„Stretávame sa s negatívnymi dopadmi klimatických zmien, zhoršovania životného prostredia, ekonomických otrasov a konfliktov. To ohrozuje potravinovú bezpečnosť pre milióny ľudí na celom svete,“ píše sa v správe EK pre médiá. Podľa eurokomisárky je neprijateľné, že 20 percent potravín v EÚ vyjde navnivoč. Únia preto musí podniknúť odvážnejšie kroky proti ich plytvaniu.
„Zatiaľ čo dostupnosť potravín nie je v súčasnosti v EÚ problémom, čoraz väčším problémom mnohých domácností je ich cenová dostupnosť. V súčasnosti si viac ako 36 miliónov ľudí v EÚ nemôže dovoliť každý druhý deň zdravé jedlo.
Ak máme dosiahnuť udržateľný potravinový systém a zvýšiť potravinovú bezpečnosť, musíme čo najlepšie využiť naše potraviny a zdroje, ktoré sú potrebné na ich výrobu,“ vyhlásila Kyriakidisová.
Spresnila, že stratégia eurokomisie „Z farmy na stôl“ udáva jasný smer, ako odstrániť straty a zbytočný odpad z potravinového systému. EK tiež pripravuje úplne prvú legislatívu pre záväzné ciele znižovania potravinového odpadu. Cieľom je obmedziť potravinový odpad do roku 2030 na polovicu.