Vláda schválila balík opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Reštaurácie budú môcť podávať jedlo len so sebou či v exteriéri. Platí aj zákaz zhromažďovania sa nad šesť ľudí. Tieto nariadenia výrazne ovplyvnia aj fungovanie hotelov a ubytovacích zariadení.
Zatvárať síce nemusia, ale pre spomínané nariadenia očakávajú stopercentný prepad tržieb. O prácu môže prísť až 36-tisíc zamestnancov. Prezident zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák konštatuje, že prevádzky v gastrosektore zaznamenávajú veľký prepad tržieb a väčšina z nich sa zatvorí. Problémy čakajú aj hotely.
„Vzhľadom na to, že bazény, wellnessy, ale aj iné služby budú zatvorené, záujem ľudí navštíviť hotelové zariadenia bude výrazne nižší a de facto sa bude blížiť k nule. Najhoršie sú na tom mestské hotely, ktoré od marca najprv vôbec nemali klientov, počas leta ich mali veľmi málo a v nasledujúcich mesiacoch zase nebudú mať takmer nijakých klientov,“ vraví Harbuľák.
Očakávania prevádzok sa ešte donedávna týkali prvej vlny, keď boli povinne zatvorené. „Čakali sme, aby sa okrem časti mzdových prostriedkov refundovali aj režijné náklady. Vidíme, že situácia sa bude opakovať. Naša požiadavka je, aby kompenzácie boli nielen za to prvé obdobie, ale plynule pokračovali aj do nasledujúcich mesiacov.“