Gaštan jedlý patrí k najstarším kultúrnym drevinám sveta. Jeho plody boli v minulosti základnou potravinou s podobným využitím ako dnes zemiaky a tešili sa veľkej obľube. Gaštanová múka bola dostupnejšia ako obilná a pečené či varené gaštany sa bežne využívali ako príloha k mnohým jedlám.
Túto chutnú plodinu, ktorá má svoj pôvod v oblastiach Stredomoria a severnej Afriky, k nám podľa historikov priniesli Turci počas nájazdov v stredoveku. Nie je však vylúčené, že sa u nás rozšírili možno už za čias expanzie Rimanov pred zhruba dvoma tisícročiami.
Aj keď sa dnes gaštany využívajú predovšetkým v cukrárstve, zaujímavú príchuť dodajú i mäsu. Možno ich pridať k bravčovému, jahňaciemu, kuraciemu ihovädziemu, pričom ozvláštnia nielen omáčku, ale aj plnku.
Počas ich hlavnej sezóny, od septembra do decembra, si gaštany najčastejšie vychutnávame ako samostatnú delikatesu. Možno ich variť, piecť aj opekať. Gaštany však nie je vhodné dlho skladovať, keďže rýchlo strácajú vlhkosť, vysychajú a priťahujú plesne. Preto kupujte iba zdravé, lesklé gaštany bez viditeľného poškodenia či prasklín.
Pred prípravou narežte ich kožu pomocou ostrého noža. Pozor, aby ste nenarezali jadro. Ak ste ich pred prípravou skladovali, namočte ich na niekoľko hodín do vody, aby zmäkli.
Najjednoduchšie je piecť ich v rúre. Plech, na ktorý gaštany uložíte, vysteľte alobalom a rúru dôkladne rozohrejte na 190 – 200 stupňov. Pečenie by nemalo presiahnuť 20 minút, občas ich však pokropte studenou vodou, aby sa nespálili.
Varenie gaštanov sa najčastejšie využíva pri príprave pyré, mrazení alebo ďalšom skladovaní, no možno ich tak pripraviť a jna priamu konzumáciu. Narezané gaštany vložte do vriacej vody na 15 minút, nenarezané v nej môžu zostať aj polhodinu. Pred uskladnením v mrazničke stačí dôkladne umyté plody rozrezať na polovicu a ponoriť ich do vriacej vody na tri minúty. Po vychladnutí ich zbavte šupky a zamrazte.
Najvýraznejšiu chuť majú gaštany pečené na ohni. Na ich prípravu treba špeciálnu perforovanú panvicu, kde ich možno upiecť na záhradnom grile. Ich príprava trvá približne 15 minút.
Gaštany sú nielen chutné, ale aj zdravé. Majú pomerne nízky obsah vody, vysoký obsah sacharidov a vlákniny. Obsahujú aj bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny,vitamíny skupiny B, ale aj vitamín C a E. Z minerálnych látok v nich nájdemedraslík, vápnik, fosfor, zinok, mangán, horčík a železo. Obsahujú zanedbateľné množstvo tuku, vďaka čomu patria medzi maškrty, ktoré si možno vychutnať bez obáv z priberania.