Káva je vychýrená pre viaceré blahodarné účinky. Podľa nového výskumu amerických vedcov pozitívne pôsobí aj vďaka svojej vôni. Už len aróma zo šálky vraj značne stimuluje mozog, tvrdia odborníci. Experti zo Stevens School of Business, Temple University a Baruch College skúmali, či vôňa kávy môže ovplyvniť kognitívne funkcie, teda napríklad pamäť a koncentráciu, aj keď nápoj ani nemusí obsahovať kofeín.
Pri jednom z pokusov sa vedci zamerali na výkon stovky študentov obchodnej školy pri skúške skladajúcej sa z desiatok príkladov z algebry. Študentov rozdelil do dvoch skupín, pričom jedna spracúvala zadanie v miestnosti, v ktorej bolo cítiť kávu. Druhá skupina skúšku absolvovala v miestnosti bez akejkoľvek vône. Vedci konštatovali, že oveľa lepšie výsledky dosiahli študenti z prvej skupiny.
Aby zistili, či to bola naozaj vôňa kávy, ktorá viedla k lepšiemu sústredeniu, a tak aj k lepšiemu výkonu, vedci zostavili pre svoje stovky študentov dotazník. Otázky sa týkali toho, či študenti veria, že výkon človeka môžu ovplyvniť rôzne vône. Študenti uviedli, že ak by cítili kávu, mali by dojem, že sa lepšie koncentrujú a majú viac energie.
Výsledky podľa vedcov ukazujú, že už len aróma kávy môže mať podobný efekt ako konzumácia nápoja. Čiastočne to však podľa nich môže byť dané očakávaním účastníkom štúdie, teda, akýmsi placebo efektom vône kávy. Bádatelia teraz podľa La Parisienne zisťujú, či môže kávová aróma ovplyvniť aj iné výkony, napríklad porozumenie textu. Odborníci priznávajú káve rôzne kladné účinky na zdravie, predovšetkým podľa ich znižuje riziko vzniku srdcových chorôb, cukrovky a demenciu. Niektorí vedci dokonca tvrdia, že pitie kávy predlžuje život.