Teplé počasie v zimných mesiacoch tvrdo zasiahlo nemeckých producentov ľadového vína – po prvý raz v histórii toto špeciálne víno nemeckí vinári nevyprodukujú. Nemecký vinársky inštitút (DWI) informoval, že ani jedna z 13 vinárskych oblastí v krajine nezaznamenala teplotu minimálne –7 stupňov Celzia, ktorá je nevyhnutná na produkciu ľadového vína pri zbere hrozna.
„Rok 2019 tak vstúpi do histórie ako prvý, v ktorom sa na celonárodnej úrovni nepodarilo dopestovať hrozno na produkciu ľadového vína,“ uviedol DWI. V dôsledku teplých zím klesala produkcia ľadového vína v Nemecku už v minulých rokoch. Ako dodal DWI, napríklad v roku 2017 iba sedem producentov dokázalo vyrobiť toto špeciálne sladké víno, ktoré sa podáva najmä k dezertom. V roku 2013 ich bolo dokonca len päť.
„Ak budú takéto teplé zimy pokračovať aj v ďalších rokoch, tak ľadové vína z nemeckých regiónov budú ešte vzácnejšie a drahšie, než sú teraz,“ povedal hovorca DWI Ernst Büscher. Ľadové víno bolo pritom už v minulosti produktom pre úzku skupinu zákazníkov ochotných zaplatiť za víno väčšiu sumu. Z celkového objemu v Nemecku produkovaného vína tvorilo zhruba 0,1 percenta.
DWI neregistruje ani jeden rok v tomto či minulom storočí, v ktorom by sa nevyprodukovalo nijaké ľadové víno. A vzhľadom na to, že v 19. storočí boli zimy ešte chladnejšie, DWI predpokladá, že posledný zber bol prvým, z ktorého sa nepodarilo vyrobiť nijaké ľadové víno od začatia jeho produkcie v roku 1830.
„Ďalším problémom pri výrobe ľadového vína je, že v posledných rokoch sa zber stále viac posúva na január až február, pričom dozrievanie hrozna sa, naopak, neustále posúva na skorší termín,“ uvádza DWI. Výsledkom podľa inštitútu tak je, že obdobie, počas ktorého musí hrozno vo vinohrade vydržať v dobrom stave, sa stále predlžuje.