Pre trvanlivosť potravín je kľúčová ich ochrana pred pôsobením kyslíka. Vedcom sa podarilo nájsť nový prírodný materiál, ktorý môže nahradiť plastové fólie, masovo používané na balenie.
Základom je kazeín, čiže bielkovina, ktorú možno získať z mlieka. Jeho spracovaním vzniká priehľadný materiál s vlastnosťami plastov, vytvárajúci 500-násobne účinnejšiu bariéru proti kyslíku, akú dokážu poskytnúť bežne používané materiály.
Upravená bielkovina zostáva jedlá a záleží iba na spôsobe jej spracovania, do akej miery je odolná proti vode. Fólie možno zmršťovať a tepelne zvárať, poslúžia na balenie suchých i mokrých potravín.
Materiál však môže nadobúdať aj nezvyčajné podoby. Vyrobiť možno napríklad fóliu, ktorá sa rozpustí v horúcej vode a stane sa súčasťou pokrmu. Instantné polievky, cestoviny, bujóny, kávy a čaje by mohli byť takto balené na jednotlivé porcie v hlavnom obale z bežných materiálov. Princíp je rovnaký ako pri tabletách do umývačky v rozpustných PVA vrecúškach.
Bielkovina môže mať aj podobu spreja, vytvárajúceho na surovinách povlak. Dnes sa na rovnaký cieľ používa cukor. Príkladom sú cereálie, kde cukrová bariéra tvorí vrstvu, brániacu predčasnému zmáčaniu.
Doteraz sa vedci pri vývoji biomateriálov spoliehali najmä na škroby. V potravinárstve by však bielkovinové materiály mohli zaznamenať úspech. Obaly by nekončili v smetiach a ak by sa na skládku predsa len dostali, bez zvyšku by sa rozložili.