Dnešnej modernej dobe dávame množstvo rôznych prívlastkov. Málokomu ju však napadne pomenovanie “doba kávová” – a pritom je mimoriadne výstižné. Káva sa stala neodmysliteľnou súčasťou života mnohých z nás a je veľa takých, čo si ho bez nej nedokážu predstaviť.
Dokonca existuje aj rovnomenná pieseň speváčky Mirky Brezovskej z 80-tych rokov. V texte sa spieva, že “jej sláva večne potrvá”. Čas dal piesni zapravdu; popularita kávy neklesá, skôr naopak. Ak pozývate známych či blízkych na posedenie, najčastejšie poviete: “Poď na kávu”.
Hostia nesmú byť len číslo stola
Okolo kávy sa krúti aj svet sympatickej Bratislavčanky, ktorá svoje posledné roky života zasvätila tomuto obľúbenému nápoju. So spomenutou slovenskou speváčkou ju okrem náklonnosti ku káve spája aj krstné meno.
Miroslavu Držkovú, ktorá prevádzkuje v hlavnom meste Slovenska tri štýlové kaviarne, ponúkajúce originálnu slovenskú kávu značky Štrbské Presso, sme navštívili v jej “domovskej” prevádzke v bratislavskej mestskej časti Rača. Kaviareň Coffee & Bar na Alstrovej ulici Miroslava otvorila ako prvú kaviareň na Slovensku, kde sa podáva výlučne káva pôvodnej slovenskej značky Štrbské Presso.
Ako sa vlastne dostala ku „kávovému biznisu”? “Pred štyrmi rokmi som dostala ponuku prevádzkovať kaviarenskú sieť. Koncept sa mi veľmi páčil, preto som podala výpoveď v práci a dala som sa na tento druh podnikania. Zakladateľ značky Štrbské Presso Michal Pollák totiž hľadal človeka, čo by mal záujem otvoriť a prevádzkovať kaviareň tohto mena.
Zo začiatku to pre mňa bolo veľké dobrodružstvo, ale dnes určite neľutujem,” hovorí o svojom podnikateľskom príbehu Miroslava.
Priznáva, že predtým nemala ku káve špecifický vzťah, aj keď ju, ako väčšina ľudí, pila rada. Oslovilo ju však prepojenie tohto biznisu s prácou s ľuďmi. “Káva sa mi spájala s príjemnými vecami a preto som nechcela prevádzku, ktorá by bola aj o alkohole, ale iba čisto o káve, kde by sa stretávali rodiny, priatelia a známi, rozprávali by sa a cítili by sa fajn, akoby sedeli doma v obývačke.
Inak povedané, hostia nesmú byť len ‘číslo stola’. Pokiaľ ide o ponuku, nechcela som príliš široký sortiment, ale to, aby bol kvalitný. Skrátka, dobrá kávička, štrúdľa, domáca atmosféra…”
Horec, škorica a kardamón – jedinečná trojkombinácia
A ako kaviareň vznikala? Miroslava sa rozhodla, že ju umiestni vo vyše 250-ročnom vinohradníckom dome starých rodičov, stojacom na historickej ulici v Rači. “Je síce zrekonštruovaný, ale je to stará račianska stavba. V podzemí je obrovská pivnica, kde sa kedysi degustovali vína. Ľudia toto miesto poznali, pretože v dome sa roky verejne podnikalo – predtým tu bolo kaderníctvo, zelovoc, predávala sa tu elektronika a podobne.
Bavilo ma zariaďovanie interiéru. Tým, že ponúkam túto značku, musela som dodržať dizajn manuál – vnútorné zariadenie a celkový vzhľad kaviarne. Všetko robil firemný stolár, čo mi prácu uľahčovalo. A keď bolo všetko hotové, mohla som sa konečne sústrediť na to, ako do kaviarne prilákať návštevníkov,” spomína Miroslava.
Dodáva, že v okolí je niekoľko reštaurácií, kde si popri jedle mohli dať hostia aj kávu, ale tá zvyčajne nebola taká kvalitná ako u nich. A tak si ľudia na novú kaviareň rýchlo zvykli, pričom početnou klientelou sa stali mamičky s deťmi a mladé rodiny. Z tohto dôvodu pribudol detský kútik a miesto sa stalo “rodinnou kaviarničkou”.
Postupne sa dostávame k najpodstatnejšej téme – samotnej káve. “Ponúkame výlučne značku Štrbské Presso. Vyvinul ju Michal Pollák a predáva sa od roku 2014. Značku tvoria zmesové kávy z ôsmich krajín a troch svetadielov.
Káva sa praží v tradičnej pražiarni v talianskom Terste, ktorá má 150-ročnú tradíciu.
Kávové zrná sa privezú z krajiny pôvodu do terstského prístavu a hneď sa pražia. Na zmesi týchto káv má pán Pollák vlastnú receptúru a podľa nej sa miešajú a pražia,” približuje Miroslava. Zdôrazňuje, že vďaka triedenej frakcii zŕn ide o mimoriadne kvalitnú kávu, ktorá je rovnovážne pražená.
A čím je Štrbské Presso jedinečné? Vlastnou zmesou korenia podľa originálneho receptu, ktorá sa pridáva do kávy. Ide o o zmes s horcom (ten je aj v logu značky), škoricou a kardamónom.
“Je to výlučne naša špecialita, nikde inde takéto niečo nenájdete. Naša káva je chutná a zdravá. Vďaka horcu, škorici a kardamónu má naša káva aj blahodarné účinky na ľudský organizmus a táto trojkombinácia dokonca eliminuje aj nežiaduce účinky kávy,” zdôrazňuje Miroslava.
Od Dunaja k Tatrám?
Zaujíma nás, ktorá káva je medzi návštevníkmi najobľúbenejšia. “Zmes Violet, tvoriacu 80 percent Arabicy a 20 percent Robusty. Zmesi však striedame. Zvyčajne dvakrát do týždňa vymeníme 100-percentnú arabiku za zmes 50 na 50,” odpovedá a dodáva, že ak hosťom kávička zachutí, môžu si ju kúpiť aj domov – niekoľko druhov balenej kávy totiž v kaviarni predávajú ako doplnkový sortiment.
“Popritom ponúkame aj krásne keramické šálky, ktoré sú pre túto značku typické. Môžete si k nim kúpiť aj lyžičky a podšálky.” Tiež predávame aj tunajšie fľaškové vínka od lokálnych výrobcov… Zostali sme tak verní aj račianskym vinárskym tradíciám.
Račiansku kaviarničku však ľudia radi navštevujú aj vďaka pravým domácim štrúdľam.
“Ľudia ich milujú. Pečú sa priamo v Rači podľa tradičnej receptúry. Hitom je miestna špecialita – ťahaná štrúdľa s makom a hroznom z frankovky. To je naozaj veľké lákadlo. Aj týmto spôsobom nadväzujeme na tradície a spájame ich s našou slovenskou kávou.”
Každý rok bývajú v Rači mimoriadne obľúbené hody a vinobranie, kde sa “premelú” desaťtisíce ľudí z Bratislavy, ale aj iných kútov Slovenska. Aj vďaka nim vie o útulnej račianskej kaviarni, chutnej káve a pečeným pochúťkam, ktoré ponúka, veľké množstvo ľudí. “Tunajšie štrúdle nedostanú ku kávičke v centre mesta a ani v inej časti Bratislavy, iba u nás, takže sú vítaní!” pozýva do Rače všetky mlsné jazyky.
Sieť kaviarní Štrbské Presso Coffee-Bar sa pod vedením Miroslavy rozrastá – okrem račianskej už v Bratislave pribudli ďalšie dve. Rada by však so svojou sieťou prekročila hranice Bratislavy. “Už z názvu Štrbské Presso je jasné, že takáto kaviareň patrí aj do Tatier. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť,” hovorí a nevylučuje ani neskoršie rozšírenie značky do iných častí Slovenska.
“Stále v sebe hľadám nejaké manažérske schopnosti, snažím sa zlepšovať, práca s ľuďmi je veľmi ťažká, ale mám ju rada. Prináša mi to stresujúce, ale aj veľmi pekné momenty. Ako celok ma to veľmi napĺňa a som vďačná za to, že to môžem robiť,” vyznáva sa Miroslava. A my sa tešíme na stretnutie s ňou v ďalších jej bratislavských kaviarňach v Ružinove a Petržalke. Tie spolu navštívime nabudúce.
Facebook: https://www.facebook.com/StrbskePressoCoffeeBar/
Mirka Brezovská – Doba kávová: