Vajcia, tradičný symbol veľkonočných sviatkov, si vyžadujú dodržiavanie istých podmienok skladovania. „Treba ich spotrebovať do 28 dní. Môžu sa predávať najneskôr sedem dní pred uvedeným dátumom spotreby,“ spresnil Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.
Po nákupe treba podľa neho vajcia uchovávať v chlade, pri teplote 5 až 18 stupňov Celzia. „Je možné ich skladovať aj mimo chladničky, ale je potrebné dodržať uvedenú maximálnu teplotu. Najbezpečnejšie je skladovanie v chladničke, vajcia treba v nej uložiť na najchladnejšom mieste. Vyššia teplota skracuje lehotu spotreby,“ priblížil.
„Vajcia je po kúpe vhodné ponechať v pôvodnom balení, aby ste vedeli, ktoré sú staršie, pretože na obale alebo etikete je uvedený dátum spotreby. Vajcia smerujte ostrejším koncom dolu, aby bielok zostal v strede a nebol v kontakte so vzduchovým vačkom na širšom konci,“ odporučil Molnár.
Zdôraznil zároveň, že škrupina by sa nemala nikdy umývať. Voda by totiž odstránila ochrannú vrstvu, chrániacu vajce pred škodlivými mikroorganizmami. „Keď treba špinavé vajcia poumývať, mali by ste ich hneď spotrebovať. Poškodené vajcia a škrupiny by sa taktiež nemali skladovať spolu s nepoškodenými,“ zdôraznil. „Dôležité je zároveň zabrániť kondenzácii vody na škrupine, čo spätne podporuje bakteriálny rast a penetráciu do vajca.“