Priemerný rast cien potravín a nealkoholických nápojov na Slovensku dosiahol za 11 mesiacov úroveň 4,2 percenta, čo je najviac v Európskej únii. Za SR nasledovalo Rumunsko (4,1) a Maďarsko (3,9). Médiá o tom informovala analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská na základe údajov Štatistického úradu SR a Eurostatu.
V EÚ ako celku stúpli ceny potravín v priemere o 1,9 percenta, v eurozóne o 1,7 percenta počas 11 mesiacov roka 2018. Naopak, pokles cien potravín evidovali Íri (o 2,1 percenta) a stagnáciu cien Dáni a Gréci (0,1 a 0,4 percenta).
Medziročný nárast cien potravín dosiahol v novembri 2018 na Slovensku jedno percento. Po výraznom zdražovaní z konca roka 2017 a z prvého polroka 2018 je to spomalenie. V prvom polroku 2018 priemerný medziročný nárast cien potravín dosiahol úroveň 5,4 percenta.
Vysoký rast cien počas prvej polovice roka 2018 ovplyvnili podľa Sadovskej dozvuky fipronilovej a maslovej krízy. V prípade vajec a masla boli ceny vyššie ako pred rokom o desiatky percent.
„V druhom polroku efekty káuz už iba doznievali a ceny vajec či viacerých mliečnych výrobkov stagnovali, prípadne zaznamenali dokonca mierny pokles,“ vysvetlila Sadovská s tým, že fázy poklesu a rastu sa počas roka striedali v prípade cien mäsových výrobkov, ovocia a zeleniny. Neprehliadnuteľný bol pokles ceny cukru, ktorý spôsobil jeho prebytok v Európe a zrušenie kvót.
Aj napriek tohtoročnému zdražovaniu potravín patrí SR medzi krajiny EÚ s najnižšími cenami potravín a nealkoholických nápojov. Lacnejšie potraviny sú iba v šiestich krajinách EÚ. Na druhej strane, v Maďarsku, Poľsku a ČR majú potraviny a nealkoholické nápoje lacnejšie ako u nás.