Rastie takmer všade a všade jej je dostatok. Reč je o žihľave, ktorá pod pŕhlivým povrchom buriny skrýva skvelé liečivé účinky. Obsahuje vitamín B a C, triesloviny, serotonín, kyselinu kremičitú, železo, horčík a vápnik.
Používa sa pri liečbe chudokrvnosti, zápaloch močových ciest, dne, pri menštruačných kŕčoch, vďaka domu, že doplňuje železov v krvi. Dokáže detoxikovať organizmus a podporiť metabolizmus. Je vhodná aj pre cukrovkárov a ľudí, ktorí majú problém s krvným tlakom. Dokáže pomôcť aj pri kašli a ženy si pochvaľujú jej účinky aj na vlasy, pleť a nechty.
Postup prípravy:
Potrebujeme aspoň 40 – 50 kusov žihľavy – zbierame iba jej nadzemnú časť s lístkami. Jemne ju opláchneme a vložíme do väčšej nádoby s vodou. Pridáme k nej 5- 6 citrónov nakrájaných na krúžky. Zmes necháme 24 hodín lúhovať.
Na druhý deň tekutinu poriadne premiešame a scedíme do druhej nádoby. Pridáme do nej 200 až 300 gramov medu alebo cukru – podľa chuti. Následne necháme zmes ďalší deň odležať, pričom tekutinu aspoň raz denne pomiešame, aby sa cukor či med dobre rozpustili. Napokon sirup prelejeme do pripravených čistých nádob, ktoré budeme skladovať v chladničke. Sirup odporúčame spotrebovať do dvoch až troch mesiacov. Pokiaľ si liečivé účinky žihľavy chcete vychutnať dlhšie, nechajte vysušiť listy a pripravujte si z nej liečivý čaj.