Úvod Zdravie 10 zdraviu prospešných zásaditých potravín

10 zdraviu prospešných zásaditých potravín

Foto: archív

Nezdravá strava si po čase vyberie daň na našom zdraví. V neposlednom rade sa na tom podpisuje aj moderné stravovanie, ktoré je všeobecne veľmi kyslé. Na trhu je však veľké množstvo neuveriteľne lahodných, zdravých a výživných zásaditých potravín, po ktorých možno siahnuť už dnes a eliminovať tak kyslosť z tela. Prinesú viac energie, menej stresu a zároveň optimálne fungujúci organizmus.

Avokádo

Foto: archív
Foto: archív

Lahodné avokádo má hodnotu pH 8,0, vďaka čomu alkalizuje celé telo. Zároveň pomáha neutralizovať akékoľvek iné kyslé potraviny v žalúdku. Možno ho pridať do šalátov, urobiť si chutné guacamole alebo zjesť polovice avokáda so soľou a korením.

Zrelé banány

Foto: archív
Foto: archív

Zrelé banány, mäkké a so škvrnitou šupkou, majú nielen zásadité vlastnosti, ale obsahujú aj množstvo vitamínov a minerálov, najmä draslík.

Mandle

Foto: archív
Foto: archív

Mandle a mandľové mlieko pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu, zlepšujú mozgovú činnosť, podporujú trávenie a vyvažujú zásaditosť tela.

Špargľa

Foto: archív
Foto: archív

Špargľa patrí k najsilnejším alkalickým potravinám. Dáva telu dostatok vlákniny, vody, vitamínov, minerálov a antioxidantov. Jej hodnota pH je 8,5, vďaka čomu je to skvelá príloha ku každému jedlu.

Melón

Foto: archív
Foto: archív

Melón má pH 9,0 a je plný vitamínov, minerálov a elektrolytov. Vysoký obsah vlákniny a vody z neho robí výborného pomocníka na odstránenie toxínov.

Kajenské korenie

Foto: archív
Foto: archív

Aj toto vynikajúce antibakteriálne korenie ponúka telu poriadnu dávku zásaditosti. Má pH 8,5 a prispieva k zlepšeniu krvného obehu aj nižšiemu krvnému tlaku. Odstraňuje toxíny a zlepšuje činnosť mozgu.

Papája

Foto: archív
Foto: archív

Papája je dobrá na trávenie a zmierňuje rôzne tráviace poruchy. Prispieva k tomu jej vysoko výživná a alkalizačná dužina, plná vlákniny, vody, vitamínov a minerálnych látok.

Citróny

Foto: archív
Foto: archív

Citróny možno chutia kyslo, no po strávení sa menia na účinnú zásaditú látku. Je preto skvelý nápad pridať si plátky citróna alebo citrónovú šťavu do každodenných pohárov vody.

Brokolica

Foto: archív
Foto: archív

Je to skvelý bojovník proti rakovine aj vďaka jej alkalizujúcim vlastnostiam. Ponúka dostatok vlákniny a slúži ako dobrý zdroj živín, posilňujúci zdravie a zároveň udržiavajúci zásaditosť pri každom jedle.

Cesnak

Foto: archív
Foto: archív

Cesnak má neuveriteľnú schopnosť neutralizovať kyslosť potravín, ako je mäso, ryby, syry a vajcia. Cesnak a zelenina tvoria silnú kombináciu, poskytujúcu dostatok vlákniny, živín aj zásaditosti.