Slivka je obľúbené ovocie, niekedy však zabúdame, že okrem výroby lekvárov a slivovice sú výborné aj surové či sušené. Ide o skutočný zázrak prírody; čistia krv, znižujú vysoký krvný tlak aj vysoký cholesterol. Okrem toho sú prírodným liekom pre pacientov trpiacich reumou, pomáhajú aj pri ochoreniach pečene a obličiek.
Účinky čerstvých sliviek na zdravie
- podporujú imunitu
- podporujú trávenie, podporujú činnosť čriev – mierne preháňadlo
- urýchľujú metabolizmus – výborné pri diéte
- normalizujú hladinu cukru v krvi – prevencia pred cukrovkou
- majú močopudný účinok – odvodňujú, pomáhajú pri zápaloch močových ciest
- vyživujú kostné tkanivo
- podporujú pevnosť kostí, vlasov a nechtov
- podporujú funkciu mozgu
- podporujú funkciu pečene, obličiek a močových ciest
- prečisťujú organizmus, detoxikujú
- sú prevenciou proti kardiovaskulárnym chorobám, znižujú vysoký cholesterol
- sú prevenciou proti rakovine – likvidujú voľné radikály v tele
- vhodné pre diabetikov, celiatikov, tehotné a kojace ženy
1Najlepšia prírodná čistiareň krvi
Slivky dokážu veľmi účinne čistiť krv, pomáhajú odstraňovať usadeniny z tepien a ciev, znižujú vysoký krvný tla a odbúravajú aj zlý cholesterol. Okrem toho sú veľmi prospešné aj pre tráviaci trak. Sú tiež výborným preháňadlom, ktoré poznali už naše babičky. Vždy keď mal niekto problém s trávením, zápchou, alebo mal pocit „plnosti“ po dobrom obede, vždy siahli po slivkách – v lete čerstvých a na jeseň a v zime sušených.
2Pečeň a obličky sa vám poďakujú
Okrem čistenia krvi slivky tiež zbavujú toxínov obličky a pečeň, čím napomáhajú rýchlej regenerácii tohto životne dôležitého orgánu. Práve preto by mali surové slivky často konzumovať pacienti trpiaci ochoreniami pečene.
3Super potravina pre mozog
Vitamíny skupiny B v slivkách majú priaznivý účinok na nervový systém a mozgovú funkciu. Tento vitamín je veľmi dôležitý pre nervový systém, pomáha metabolizmu mozgu a tým podporuje správne myslenie, učenie a fungovanie pamäti.
4Sušené slivky proti reume
Slivky, najmä sušené, sú plné vápnika a živín prospievajúcich kĺbom, kostiam a bojujúcich proti zápalom. Odporúčajú sa najmä ženám okolo 40-teho roku života, u ktorých hrozí riziko rednutia kostí v dôsledku nástupu klimaktéria. Za pozornosť stoja aj antibakteriálne účinky sušených sliviek, ktoré pôsobia napríklad proti baktériám rodu salmonela.
Sušené slivky na rozdiel od čerstvých obsahujú väčšie množstvo kyseliny šťavelovej, ktorá môže vyvolávať problémy. Preto by ich nemali konzumovať osoby s ochorením obličiek a žlčníka. Ak teda trpíte týmito problémami, určite si dajte čerstvé slivky – tie zdraviu obličiek iba prospejú.