O jablkách sa hovorí, že jedno denne nás zbaví potreby navštíviť lekára. Menej je už však známe, že banán dokáže to isté. Za významné zdravotné prínosy pre ľudské telo vďačí banán mnohým vitamínom a minerálom, ktoré sú v ňom obsiahnuté. Niektoré z týchto látok sú sacharidy, vitamíny A, C a B6, železo, fosfor, vápnik, horčík, zinok, sodík, draslík a prírodné cukry – ako je sacharóza, fruktóza a glukóza. Týmto však zoznam nekončí, v banáne sa nachádza omnoho viac účinných látok.
11. Reguluje cyklus vyprázdňovania
Nepravidelná stolica je dráždivým zdravotným problémom, ktorý možno ľahko vyriešiť pravidelnou konzumáciou banánov. Banány obsahujú veľké množstvo nerozpustnej vlákniny, tá prechádza tráviacim traktom a zbavuje ho odpadu. Tento proces naväzuje na produkciu stolice. Avšak pozor – odporúča sa jesť banány striedmo a pri dostatočnom pitnom režime. Väčšie množstvo banánov a príliš málo vody v tele môže prispieť k zápche. Okrem toho, jesť banány, ktoré nie sú úplne zrelé, môže tiež viesť k zápche a plynatosti.
22. Upokojuje žalúdok
Banány sú prospešné pre vaše zdravie žalúdka dvoma spôsobmi. Niekoľko látok v banánoch pomáha vytvoriť silnejšiu ochrannú vrstvu hlienu v žalúdku, ktorá slúži ako bariéra proti žalúdočným kyselinám. Ale tiež pomáha neutralizovať kyslosť z potravín, ktorá môžu prispieť k vzniku vredov. Banány obsahujú inhibítory, pomáhajúce odstrániť baktérie v žalúdku, spôsobujúce žalúdočné vredy.
33. Podporuje zdravé srdce
Banány sú bohaté na draslík a minerálne elektrolyty, nevyhnutné pre zdravie srdca. Draslík cestuje do buniek v celom tele a pomáha obehovému systému dodávať kyslík do mozgu. Taktiež pomáha udržiavať pravidelný srdcový tep a správnu rovnováhu vody v tele. Ľudia, ktorí jedia potraviny s vysokým obsahom draslíka ako sú banány, môžu tiež výrazne znížiť riziko vzniku cievnej mozgovej príhody, pretože banány regulujú krvný tlak a slúžia ako prevencia proti rôznym ochoreniam srdca.
44. Pomáha s chudnutím
Ak hľadáte potraviny, ktoré vám pomôžu schudnúť, banány sú ideálnou voľbou. Majú nízky obsah tuku, zatiaľ čo vysoký obsah vlákniny a vitamínov naštartuje vaše trávenie. Potravinová vláknina v banánoch absorbuje vodu a zaberie veľa miesta v žalúdku, čím navodí pocit plného a nasýteneho žalúdka na dlhšie časové obdobie. Navyše zvyšuje aktivitu metabolizmu a to vďaka prítomnosti vitamínov skupiny B. Prirodzene sladká chuť tiež obmedzí chuť na iné sladkosti. Ak máte teda potrebu zjesť niečo sladké, siahnite po banáne.
55. Zabraňuje anémii
Banány sú dobrým zdrojom železa pre ľudí, ktorí ho majú nedostatok alebo trpia anémiou. Nedostatok železa je kľúčovým faktorom v zdravotnom stave a jesť potraviny bohaté na železo pomôže doplniť tento základný minerál. Pravidelná konzumácia banánov, spolu s ďalšími potravinami bohatými na železo, postupne môže zmierniť príznaky spojené s anémiou vrátane únavy, závratov, bolestí hlavy, dýchavičnosti a búšenia srdca.
66. Bojuje proti rakovine
Okrem toho všetkého, japonskí výskumníci nedávno o banánoch objavili niečo fascinujúce: keď banán dozrieva, produkuje viac antioxidantov, ako obsahujú nezrelé banány. Ak má banán tmavé škvrny na šupke, produkuje to, čo sa nazýva TNF, tumor nekrotizujúci faktor (Tumor Necrosis Factor) – látku, ktorá bojuje proti rakovine i abnormálnym bunkám.
Čím tmavšie bodky, tým silnejší je banán pri zabíjaní rakovinových buniek. Zrelý banán je až osemkrát účinnejší v posilňovaní imunitného systému tela ako čerstvý. To je len krátky zoznam účinkov blahodárnych účinkov banánov na naše zdravie. Preto, ak dostanete chuť na sladké, myslite na to, že banán nielen zaženie hlad, ale aj zlepší vaše zdravie.