Úvod Z DOMOVA Podmanický: Je neuveriteľné, ako sa poslanci hanbili zaspievať hymnu pri príležitosti Trianonu

Podmanický: Je neuveriteľné, ako sa poslanci hanbili zaspievať hymnu pri príležitosti Trianonu

Ján Podmanický. (Foto: Michaela Kolimárová )

Nezaradený poslanec Ján Podmanický sa pre portál Hlavné správy vyjadril k nedávnemu dianiu na pôde parlamentu, keď v deň výročia prijatia Trianonskej mierovej zmluvy poslanec Marian Kotleba navrhol, aby sa zahrala štátna hymna, ale jeho návrh nebol prijatý.

“Je výročie Trianonu pre Slovákov dôležitým dňom a dôvodom na zahranie štátnej hymny, alebo je to skôr deň, keď máme byť empatickí k veľmocenskej nostalgii jednej menšiny?” opýtal sa redaktor Hlavných správ poslanca.

“Bola to veľmi úsmevná situácia. V očiach poslancov bolo vidieť zdesenie a situáciu vyriešilo až poslanecké grémium. Je neuveriteľné, ako sa hanbíme za to, že je sto rokov od mierovej konferencie a Trianonskej zmluvy, ktorá nám garantuje južnú hranicu, územnú integritu, celistvosť štátu, našu suverenitu.

Hanbiť sa zaspievať hymnu pri takejto príležitosti, to naozaj nie je hodné ľudí, ktorí si hovoria, že sú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky,” odpovedal Podmanický. Ako dodal, hymna pri príležitosti stého výročia Trianonu nakoniec v NR SR zaznela, no “bolo to také šalamúnske riešenie predsedu parlamentu Borisa Kollára, aby bol aj vlk sýty, aj baran celý”.

Kollár vyhlásil, že sa zakladá tradícia hrania hymny, “aby to už nikto nemohol zneužívať raz z dôvodu takého sviatku, raz z dôvodu takého”. Pozitívom tejto situácie je však podľa Podmanického to, že odteraz bude hymna znieť na začiatku každej schôdze Národnej rady.