Spoločnosť Edenred Slovensko informovala médiá o výsledkoch prieskumu s názvom Food Barometer, podľa ktorého protipandemické opatrenia prinútili mnohých Slovákov k zmene svojho stravovania.
Na prieskume sa zúčastnilo 5740 respondentov, pričom viac ako 50 percent z nich sa vyjadrilo, že počas obdobia pandémie ochorenia COVID-19 sa zamerali na konzumáciu zdravšej stravy. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že teplý a zdravý obed je pre ľudí čoraz dôležitejší.
Zamestnanci, ktorí sa zapojili do Food Barometra, pod zdravšou stravou rozumejú čerstvé potraviny a viac vegetariánskych i vegánskych alternatív, pričom vyše polovica respondentov chce hľadať zdravšie možnosti a jasne označené nutričné hodnoty jedál.
Podľa vyjadrení opýtaných si všímali, z akých jedál sú jedlá pripravené, či si ich už uvarili doma, alebo objednali z reštaurácií. Čerstvosť potravín bola dôležitá pre 63,4 percenta opýtaných, pričom minulý rok to bolo dôležité iba pre 25,4 percenta.
Z prieskumu takisto vyplynulo, že takmer dve tretiny zamestnancov, ktorí si objednávajú jedlo z reštaurácií, zaň platia stravnými lístkami alebo elektronickou stravovacou kartou, ktoré im zo zákona poskytuje zamestnávateľ.
Táto možnosť platby za jedlo pomáha podľa vyjadrenia spoločnosti Edenred Slovensko prežiť koronakrízu takmer osemdesiatim percentám reštaurácií, zapojených do prieskumu Food Barometer.