Úvod Z DOMOVA Šimkovičová aj Dolinková zostávajú ministerkami, parlament ich neodvolal

Šimkovičová aj Dolinková zostávajú ministerkami, parlament ich neodvolal

Zuzana Dolinková a Martina Šimkovičová. (Fotomontáž: archív)

Poslanci Národnej rady SR neodvolali Martinu Šimkovičovú z postu ministerky kultúry. Rozhodli o tom v hlasovaní. Za opozičný návrh na jej odvolanie hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 78.

Návrh na odvolanie ministerky kultúry podali opozičné PS a SaS ešte vo februári. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Šimkovičová ich argumenty odmietla, deklarovala napĺňanie vízie pre kultúru z vládneho programu. Zastali sa jej aj koaliční kolegovia a členovia vlády.

Poslanci hlasovali aj o vyslovení nedôvery ministerke zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 64 zo 142 prítomných poslancov, proti jej odvolaniu bolo 78 poslancov. Na odvolanie ministerky zdravotníctva bolo potrebných najmenej 76 hlasov poslancov.

Odvolávanie ministerky zdravotníctva iniciovali poslanci z opozičných klubov PS, KDH a Slovensko, Za ľudí, KÚ. Ministerka podľa opozície nerieši problémy zdravotníctva, ako je kolabujúci ambulantný sektor či nedostatok sestier.

Ministerka Dolinková poprela informácie, že by nemala dostačnú podporu vo vládnom kabinete. Rozpravu o odvolávaní označila počas mediálneho brífingu Hlasu-SD za „trápne divadlo“. „Dostala som do vienka veľmi veľa rozrobených a nedokončených vecí. Jednou z nich bola aj optimalizácia nemocníc,“ opísala ministerka svoj nástup do funkcie.

Jednou z vecí, ktoré opozícia vyčítala ministerke zdravotníctva, bolo to, že „definitívne pochovala projekt Rázsochy“. Šéfka rezortu zdravotníctva dnes povedala, že už 29. mája prinesie na vládu projekt novej národnej nemocnice v Bratislave. Predtým ho však chce predstaviť odbornej verejnosti. Svoje kolegyne z vlády prišiel do NR SR podporiť aj premiér Robert Fico.

Portál aktuality.sk uviedol, že opozícia zlyhala pri odvolávaní Martiny Šimkovičovej. “Je dobre, že opozičné strany udržiavajú tému rušenia RTVS naďalej vo verejnom priestore. Je to ich práca. Šanca, že protesty telerozhlas zachránia, je však mizivá. Ani Progresívne Slovensko už RTVS nezachráni. Namiesto protestov musí začať robiť politiku,” napísal komentátor portálu.