Úvod ZO ZAHRANIČIA Hnutie Hamas začalo vyberať svojho nového lídra

Hnutie Hamas začalo vyberať svojho nového lídra

Zavraždený Ismáíl Haníja. (Foto: archáv)

Palestínske hnutie Hamas, ktoré vládne nad Pásmom Gazy, oznámilo začiatok konzultácií o osobe nového lídra hnutia. Nový vodca nahradí vo funkcii Ismáíla Haníju, ktorý bol podľa tvrdenia arabských štátov zavraždený Izraelom na území Iránu.

Podľa americkej televízie CNN sa tak stalo pri útoku v Teheráne, kam pricestoval na inauguráciu nového iránskeho prezidenta Masúda Pezeškijána. Irán aj Hamas avizovali za jeho zabitie odvetu. Haníju mala zabiť explózia výbušného zariadenia, ktoré bolo niekoľko týždňov ukryté v rezidencii, kde sa počas pobytu v Teheráne zvyčajne zdržiaval.

Podľa zdroja CNN bola bomba ukrytá v Haníjovej izbe už pred dvoma mesiacmi a odpálená na diaľku v čase, keď sa nachádzal v rezidencii. Iránske Revolučné gardy však  tvrdia, že Izrael zavraždil Haníju strelou krátkeho doletu odpálenou z miesta niekde pred jeho rezidenciou v Teheráne.

Denník The New York Times napísal, že Irán po zabití Haníju zadržal už viac ako dve desiatky vysokých predstaviteľov. Stalo sa tak v reakcii vážne zlyhanie iránskych bezpečnostných zložiek, ktorého dôsledkom bola Haníjova smrť.