Na Slovensku v tomto roku zaniklo už takmer tisíc reštaurácií, pohostinstiev alebo prevádzok s rýchlym občerstvením. Podľa informácií poradenskej spoločnosti Bisnode ide predovšetkým prevádzky s nízkymi tržbami alebo nízkym počtom zamestnancov.
Mnohí podnikatelia sa obávajú, že opatrenia budú pre nich likvidačné. Aj keď by veľmi neradi prepúšťali zamestnancov, realita je iná. Kým po prvej vlne pandémie mnohí znižovali ich počet, teraz hrozí ďalšie prepúšťanie. Aj asociácia hotelov a reštaurácií potvrdzuje pokles počtu zamestnancov v ubytovacích a stravovacích službách.
Väčšina podnikov cestovného ruchu dlhodobo zaznamenáva výrazný pokles tržieb, prípadne nemá nijaké tržby. Situáciu nezachránila ani letná sezóna. Dlhodobý výpadok príjmov pravdepodobne nezvládnu ďalšie prevádzky. Ohrozené sú predovšetkým tie, ktoré nedokážu fungovať prostredníctvom predaja cez okienko či donášky.